Vijesti

Volonterski program Europske prijestolnice kulture koji provodi HKD nagrađen dvjema iznimnim nagradama

Uoči Međunarodnog dana volontera, koji se obilježava 5. prosinca, volonterski program Europske prijestolnice kulture koji provodi Hrvatski kulturni dom na Sušaku danas je nagrađen dvjema iznimnim nagradama, kojima je još jednom potvrđen neizmjeran trud i vrijedan rad te snažna i pozitivna energija svih EPK volonterki i volontera, koji su svojim hvalevrijednim zalaganjem, znanjem i vještinama doprinijeli i još uvijek doprinose realizaciji projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Državna nagrada za volontiranje, najviše priznanje za doprinos promociji i razvoju volonterstva, ove je godine u kategoriji: Fizička osoba – koordinatorica volontera pripala voditeljici volonterskog programa Europske prijestolnice kulture koji provodi Hrvatski kulturni dom na Sušaku – Asji Brusić.

Kako je na dodjeli nagrade, kojoj je prisustvovao i resorni ministar Josip Aladrović, istaknula Nives Ivelja, predsjednica Nacionalnog Odbora za razvoj volonterstva, Asja je nagradu zaslužila svojim neprekidnim trudom kojim je, između ostalog, uspješno ostvarena promocija volontiranja u kulturi, kao specifičnog modela volontiranja:Asja Brusić u projektu Europske prijestolnice kulture sudjeluje već tri godine, a od siječnja 2020. voditeljica je volonterskog programa EPK. Na samom otvorenju riječke EPK godine, 1. veljače 2020. Asja je koordinirala rad 300-tinjak volontera na terenu, koji su Rijeci poklonili ukupno 1960 radnih sati u jednom danu. Ubrzo nakon svečanog otvorenja nastupila je pandemijska kriza uzrokovana koronavirusom, pa je Asja volontere EPK uključila u tzv. krizno volontiranje. Nakon popuštanja epidemioloških mjera, u svibnju ove godine, volonteri su se uključili u mnogobrojna kulturna događanja u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, pa je u preko 80 događanja, od lipnja do listopada ove godine, uključeno bilo preko 550 volonterki i volontera, koji su odradili više od 2000 volonterskih sati, naglasila je Ivelja i istaknula:

Zahvaljujući upravo Asjinom angažmanu, aktivnom širenju pozitivne energije među volonterima i svakodnevnom radu na zajedništvu, glas o volonitranju za Europsku prijestolnicu kulture i benefitima koje on donosi sudionicima i zajednici, širio se putem različitih komunikacijskih kanala. Osim što se radilo o pojačanju vidljivosti volonterskog programa EPK, što je rezultiralo i povećanjem broja aktivnih volontera, ujedno se stvarala i nova publika na kulturnim događanjima te se dodatno unaprijedio imidž projekta Europske prijestolnice kulture. K tome, broj novih EPK volontera i dalje sustavno raste, a udio mladih u dobi od 18 do 30 godina je gotovo 50 posto.
Asja je izvrstan organizator, kao i koordinator na terenu. Uvijek je dostupna i spremna pomoći, volontere usmjerava i omogućava im da izraze svoj potencijal, sudjelujući u aktivnostima u kojima mogu primijeniti svoja znanja i vještine, a poseban naglasak Asja stavlja na inkluziju, jer osobe s invaliditetom imaju jednaka prava i mogućnosti i sa zadovoljstvom se uključuju u volonterske aktivnosti. I zato, čestitke gospođi Brusić
, zaključila je Ivelja.

Na nagradi se zahvalila i sama Asja Brusić, voditeljica volonterskog programa Europske prijestolnice kulture: Prije svega, zahvaljujem se na dodjeli ove iznimne nagrade. Hvala Rijeci 2020 – Europskoj prijestolnici kulture na nominaciji, ravnatelju HKD-a na Sušaku Edvinu Liveriću na svoj podršci u radu koji se pokazao tako uspješnim, kolegici Jolandi Todorović na mentorstvu te svim kolegicama i kolegama na beskrajnoj podršci u ovoj izazovnoj godini. Zahvaljujem se također Udruzi Smart na prenesenom znanju, a najveća hvala mojim divnim ljudima – volonterkama i volonterima Europske prijestolnice kulture, jer ovo je i vaša nagrada, kazala je Brusić, koja će u utorak, 8. prosinca sudjelovati i na Nacionalnoj konferenciji o volonterstvu pod nazivom “Dobro je što ste tu”, koju organizira Hrvatski centar za razvoj volonterstva, gdje će na međunarodnom panelu “Why it matters”, govoriti o značaju volontera u projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Valja istaknuti i kako je Hrvatski kulturni dom na Sušaku, kao provoditelj volonterskog programa Europske prijestolnice kulture, ušao u uži krug nominacija za Državnu nagradu za Organizatora volontiranja, što je na dodjeli nagrade posebno istaknuto, a čime je također ostvaren izniman uspjeh za koji su zaslužni, naravno, i svi EPK volonteri.

Drugo veliko priznanje došlo je od strane Udruge za razvoj civilnog društva SMART – Volonterskog centra Rijeka koji je u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom, u sklopu dodjele nagrade “Volonteri godine”, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku – provoditeljima volonterskog programa Europske prijestolnice kulture, uručio nagradu “Organizator volontiranja 2020.”!

Usto, posebnu pohvalu Volonterskog centra Rijeka zaslužila je mlada EPK volonterka Amra Ramić, jedna od prvih volonterki EPK. Naime, tijekom 2020. godine Amra je bila angažirana na dvadesetak kulturnih događanja u sklopu programa Europske prijestolnice kulture i ukupno je za organizaciju odradila preko 90 volonterskih sati. Paralelno s time, Amra je vrlo aktivna i u Gradskom društvu Crvenog križa Rijeka te je sa samo 19 godina postala predsjednica Terenske jedinice “Dr. Ante Švalba”. Svojim je volonterskim angažmanom u Gradskom društvu Crvenog križa Rijeka u 2020. godini odradila preko 150 volonterskih sati.

Obje su dodjele nagrada, zbog poštivanja epidemioloških mjera, ove godine održane virtualno.

HKD klub
Skip to content