Galerija Kortil

Galerija Kortil djeluje kao izložbeni prostor Grada Rijeke od 1997. godine, a od 2019. godine dio je novoosnovane javne ustanove u kulturi Hrvatski kulturni dom na Sušaku.

Kroz svoju misiju Kortil se definirao kao “galerija koja osjeća i prepoznaje suvremenu umjetnost kao sredstvo dinamične i otvorene komunikacije između umjetničkog rada, umjetnika, riječke publike i suvremenog okruženja, a razvija se kao forum koji gradi i produbljuje te odnose”.

Na tragu dosadašnjih aktivnosti i iskustava, galerija Kortil nastavlja izlagati umjetnost 20. i 21. stoljeća jer svoju svrhu prepoznaje u predstavljanju suvremene produkcije u području vizualnih umjetnosti kroz samostalne, grupne ili tematski osmišljene izložbene programe, pri čemu se ne ograničava na određene stilove i estetike. Izložbeni program otvoren je za suvremene domaće i strane umjetnike, primijenjenu umjetnost, za izlaganje autorskih osobnosti koje su obilježile umjetnost 20. stoljeća, no istovremeno i za mlade autore koji tek stupaju na likovnu scenu.

Vijesti iz Kortila

Arhiva izložbi

Galerija Kortil djeluje od 1997. godine. Popis svih održanih izložbi kao i ovogodišnji izložbeni program moguće je preuzeti na poveznici.

Volontiranje na kulturnoj baštini

Izložba promovira volontiranje na kulturnoj i prirodnoj baštini Europe, a otvorena je u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i povodom Međunarodnog Dana volontera.

Arsen Roje

Arsen Roje: Zatvaranje kruga

Plakat filma M.A.S.H. pohranjen nam je u vizualnoj memoriji još iz ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Široj javnosti manje je poznat podatak da je autor tog plakata upravo Arsen Roje.

bauhaus imaginista

bauhaus imaginista je sveobuhvatan međunarodni projekt povodom 100. obljetnice škole s naglaskom na njezinoj međunarodnoj distribuciji i recepciji, nastao kao suradnja društva Bauhaus Kooperation Berlin Dessau Weimar, Goethe-Instituta i Haus der Kulturen der Welt.

Marc Chagall: Boje ljubavi

Postav izložbe Boje ljubavi je svojevrsna retrospektiva Chagallovog grafičkog opusa u razdoblju od ranih dvadesetih godina 20. stoljeća do 1985. godine.

Korisne informacije

  • radno vrijeme galerije: ponedjeljak – petak od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati / subotom od 10 do 13 sati
  • ulaz na izložbe se ne naplaćuje
  • ako želite biti na našoj mailing listi za primanje poziva na otvorenja izložbi javite nam se na GalerijaKortil@hkd-rijeka.hr
  • za najavu grupnih posjeta ili ukoliko vam je potrebno vodstvo po izložbi, javite nam se na adresu GalerijaKortil@hkd-rijeka.hr

Kako izlagati u galeriji

Jednom godišnje, tijekom ljetnih mjeseci, putem web i Facebook stranica HKD-a/Kortila pozivamo autore i autorske timove (vizualne umjetnike, kritičare, kustose) na predlaganje izložbenih programa u galeriji Kortil za neradnu godinu. Na natječaj se mogu prijaviti pojedinci, udruge, ustanove i ostali organizatori izložbenih programa. Za predlaganje programa potrebno je ispuniti Prijavnicu i poslati priloge navedene u Pozivu. Pristigle prijedloge procjenjuje i odabire stručno Programsko vijeće Galerije Kortil te iste predlaže za službeni program izložbi u Kortilu za narednu godinu. Godišnji izložbeni program Kortila objavljuje se na web stranicama i Facebook stranicama HKD-a/Kortila.

Galerija je 2001. godine uvrštena na popis relevantnih izložbenih prostora od strane Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. U pripremi i provedbi svojih programa Galerija surađuje s programski srodnim muzejskim, izložbenim te obrazovnim institucijama.

Tlocrt Galerije Kortil

Pratite Galeriju Kortil na Facebooku i Instagramu.

Skip to content