Galerija Kortil

Galerija Kortil djeluje kao izložbeni prostor Grada Rijeke od 1997. godine, a od 2019. godine dio je novoosnovane javne ustanove u kulturi Hrvatski kulturni dom na Sušaku.

Kroz svoju misiju Kortil se definirao kao “galerija koja osjeća i prepoznaje suvremenu umjetnost kao sredstvo dinamične i otvorene komunikacije između umjetničkog rada, umjetnika, riječke publike i suvremenog okruženja, a razvija se kao forum koji gradi i produbljuje te odnose”.

Na tragu dosadašnjih aktivnosti i iskustava, galerija Kortil nastavlja izlagati umjetnost 20. i 21. stoljeća jer svoju svrhu prepoznaje u predstavljanju suvremene produkcije u području vizualnih umjetnosti kroz samostalne, grupne ili tematski osmišljene izložbene programe, pri čemu se ne ograničava na određene stilove i estetike. Izložbeni program otvoren je za suvremene domaće i strane umjetnike, primijenjenu umjetnost, za izlaganje autorskih osobnosti koje su obilježile umjetnost 20. stoljeća, no istovremeno i za mlade autore koji tek stupaju na likovnu scenu.

Izložbe

Vijesti iz Kortila

Arhiva izložbi

Galerija Kortil djeluje od 1997. godine. Popis svih održanih izložbi kao i ovogodišnji izložbeni program moguće je preuzeti na poveznici.

Ivana Mrčela: We Are Watching You

Ivana Mrčela bavi se temom odnosa publike i pojedinca u fokusu u svojoj prostornoj instalaciji kojom inscenira pozornicu i gledalište.

Neizvjesna izložba – koja to više nije

Neizvjesna izložba – koja to više nije, nastala je kao rezultat poziva odaslanog autorima Rijeke i Primorsko-goranske županije, a na koji se javilo gotovo 100 umjetnika sa svojim radovima.

Volontiranje na kulturnoj baštini

Izložba promovira volontiranje na kulturnoj i prirodnoj baštini Europe, a otvorena je u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i povodom Međunarodnog Dana volontera.

Glowing Globe – Science Fiction Art

Izložba je dio istoimenog programa Centra za inovativne medije pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, posvećenog novomedijskoj umjetnosti s naglaskom na virtualnu i proširenu stvarnost.

Korisne informacije

  • radno vrijeme galerije: ponedjeljak – petak od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati / subotom od 10 do 13 sati
  • ulaz na izložbe se ne naplaćuje
  • ako želite biti na našoj mailing listi za primanje poziva na otvorenja izložbi javite nam se na GalerijaKortil@hkd-rijeka.hr
  • za najavu grupnih posjeta ili ukoliko vam je potrebno vodstvo po izložbi, javite nam se na adresu GalerijaKortil@hkd-rijeka.hr

Kako izlagati u galeriji

Jednom godišnje, tijekom ljetnih mjeseci, putem web i Facebook stranica HKD-a/Kortila pozivamo autore i autorske timove (vizualne umjetnike, kritičare, kustose) na predlaganje izložbenih programa u galeriji Kortil za neradnu godinu. Na natječaj se mogu prijaviti pojedinci, udruge, ustanove i ostali organizatori izložbenih programa. Za predlaganje programa potrebno je ispuniti Prijavnicu i poslati priloge navedene u Pozivu. Pristigle prijedloge procjenjuje i odabire stručno Programsko vijeće Galerije Kortil te iste predlaže za službeni program izložbi u Kortilu za narednu godinu. Godišnji izložbeni program Kortila objavljuje se na web stranicama i Facebook stranicama HKD-a/Kortila.

Galerija je 2001. godine uvrštena na popis relevantnih izložbenih prostora od strane Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. U pripremi i provedbi svojih programa Galerija surađuje s programski srodnim muzejskim, izložbenim te obrazovnim institucijama.

Tlocrt Galerije Kortil

Pratite Galeriju Kortil na Facebooku i Instagramu.

Skip to content