O nama

Hrvatski kulturni dom na Sušaku javna je ustanova u kulturi u kojoj se tijekom cijele godine održavaju brojni kulturni, edukativni i zabavni programi u plesnim, dramskim, glazbenim, filmskim, multimedijalnim i likovnim djelatnostima.

Velika dvorana na prvom katu namijenjena je prvenstveno održavanju kulturnih programa, kazališnih produkcija, koncerata, plesnih nastupa, ali i programima poput Festivala znanosti, i drugim obrazovnim, humanitarnim ili kongresnim sadržajima.
U HKD-u održavaju se brojne manifestacije kao što su Međunarodni festival malih scena (u svibnju), History Film Festival (u rujnu), Međunarodna revija lutkarstva (u studenome) i mnoge druge.

U zgradi je sjedište nekoliko kulturnih udruga, a u baletnim dvoranama na VI. I VII. katu u popodnevnim satima održavaju se edukativne radionice u plesnim, glazbenim i dramskim djelatnostima u organizaciji udruga.

Pristup atriju HKD-a omogućen je osobama s invaliditetom, a za pristup velikoj dvorani na prvom katu postoji lift za osobe s invaliditetom.

U prizemlju HKD-a nalazi se Galerija Kortil. Godišnje se u njoj postavi 15-ak likovnih izložbi suvremene umjetnosti. Za svaku od izložbi moguće je dogovoriti stručno vodstvo ili jednostavno razgovor o aktualnom postavu.

Javna ustanova Hrvatski kulturni dom na Sušaku osnovana je Odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke u studenom 2017. godine.
Za ravnatelja ustanove imenovan je Edvin Liverić Bassani Odlukom Gradskog vijeća u rujnu 2018.

HKD - Velika dvorana - gledalište

Misija

Omogućiti i osnažiti produkciju i provedbu programa organizatorima vaninstitucionalne i institucionalne kulture koji svojom kvalitetom, inovativnošću i raznolikošću obogaćuju umjetničku ponudu grada i potiču kulturne potrebe građana.

Vizija

Novu ustanovu vidimo kao: gradski kulturni centar koji stručnim kadrovima i opremom omogućuje i pruža podršku raznolikim djelatnostima u kulturi s ciljem zadovoljavanja kulturnih potreba građana.

Povijest zgrade

HKD - Pvijest zgrade - skica

Tridesetih godina 20. stoljeća Sušačani su odlučili na prostoru ondašnjeg Kortila sagraditi novi Narodni dom. Planirano je da to bude višenamjenska, multifunkcionalna zgrada koja bi imala prostore za kulturne, društvene, turističke i sportske sadržaje. Javnim natječajem za izgradnju, kojeg je objavila uprava grada Sušaka, tražilo se da u Domu budu smješteni kazalište, knjižnica, muzej, hotel, kavana i plivački bazen, što bi stvorilo prostorne uvijete za održavanje kulturnog programa “dostojnog europskog grada”.
Od 59 rješenja prijavljenih na Natječaj, prva nagrada dodijeljena je projektu Josipa Pičmana.

Josip Pičman

Josip Pičman

Josip Pičman (Lekenik, 1904. – Zagreb, 1936.) obiteljski je bio vezan za Sušak iako je djelovao u Zagrebu. Koncem 1929. godine diplomirao je na Arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Zagrebu. Potom u Njemačkoj radi u atelieru arhitekta Poelziga. Po povratku u Zagreb surađuje kod arhitekta Ehrlicha te asistira na katedri prof. Holjca. Sudjelovao je na izložbama Udruženja umjetnika Zemlja, a bio je aktivan u zajednici mladih arhitekata Radna Grupa Zagreb. Pičmanovi projekti (stambene zgrade, obiteljske kuće, javni objekti i regulacijske osnove) dobivali su redovito prve nagrade, ali su izvođeni vrlo rijetko. Njegovo je napredno shvaćanje bilo izraženo u osebujnim kreativnim idejama koje dosežu maksimalne domete. Završio je život tragično počinivši samoubojstvo 7. veljače 1936. u svom stanu u Ilici.

Izgradnja HKD-a

HKD - Izgradnja

Projekt Hrvatskog kulturnog doma Pičman je zamislio kao kompleks koji predstavlja urbanističku i kulturnu okosnicu Sušaka. Velika koncertna dvorana, galerija, restoran, kavana, kupalište, te hotel s terasama čine arhitektonsku cjelinu čiji koncept i tehnički i vizualno predstavlja najsuvremeniji doseg tadašnjeg modernističkog stila u arhitekturi.
U srpnju 1936. godine Grad Sušak povjerava izvedbu Doma Pičmanovom profesoru i kolegi, arhitektu Alfredu Albiniju. Iako s odstupanjima od izvornog prijedloga, kompleks Hrvatskog kulturnog doma realiziran je prema Pičmanovom projektu i “… jedan je od najvećih i najkompliciranijih građevina jugoistočne Europe. Na toj su gradnji rješavana ne samo vrlo teška arhitektonska pitanja, nego i mnogostrani čisto tehnički problemi.“ (arh. Uchytil).

Izgradnja Narodnog doma trajala je godinama jer je Drugi svjetski rat prekinuo njegovo dovršenje, pa je dovršen tek 1947. godine.

Pored hotelskog dijela kompleksa, u zgradu je po otvorenju smješteno dječje kazalište te gradska biblioteka. U dvorani je 1955. napravljena kino-kabina pa je dugo vremena služila i kao kino dvorana. U vrijeme obnove zgrade današnjeg HNK, Narodno kazalište djeluje u prostorima HKD-u. Po odlasku ansambla u domicilnu zgradu, u HKD-u djeluje Centar za kulturu, a od sredine 90-ih godina njome je upravljao Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.

volonteri u kulturi
volonteri u kulturi

Volonterski program

Program volontiranja u kulturi koji provodi gradska ustanova Hrvatski kulturni dom na Sušaku trajno je nasljeđe projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Sudjelovanjem u organizaciji brojnih kulturnih događanja volonteri su stvorili sjajnu sinergiju koja je bila neiscrpna inspiracija u provođenju EPK projekta, razvili nova prijateljstva i stekli nezaboravna iskustva. Volonterski program okupio je ljude različitih životnih dobi, profesija i svjetonazora, koji su na najbolji način iskazali ljubav prema gradu te pozitivnu sliku o Rijeci poslali ne samo u Hrvatsku već i u svijet.

Bili su u srcu svakog događanja. Upoznali sudionike programa i riječke goste. Imali priliku surađivati s producentima, umjetnicima i organizatorima. Među prvima su otvorili vrata novih kulturnih ustanova u Rijeci – muzeja, knjižnice, Dječje kuće…

HKD na Sušaku dobitnik je nagrade Organizator volontiranja 2020. koju mu je dodijelio Volonterski centar Udruge za razvoj civilnog društva SMART, a voditeljici volonterskog programa Asji Brusić dodijeljena je Državna nagrada za volontiranje u kategoriji Koordinatorica volontiranja 2020.

Volontiraj u kulturi i ti!

Volonterima putuje poseban poziv na sudjelovanje u ovom programu jer je plemenita i ponosna energija volontera važan kotač svake velike organizacije. Bit ćete na dodir blizu predstavama, koncertima, izložbama i mnogim drugim kulturnim događajima u Rijeci.

Za uspjeh trebamo zajedništvo. Trebamo vašu pomoć, znanje, vještine i dobru energiju, a zauzvrat nudimo iste vrijednosti te priliku za druženja i zabavu.

Kako se prijaviti? Ne može biti jednostavnije: ispunite online prijavnicu, a za bilo kakva pitanja pišite nam na asja@hkd-rijeka.hr i javit ćemo se.

Pridružite nam se na društvenim mrežama – na Facebooku se uključite se u grupu Volontiram u kulturi i/ili pratite nas na Instagramu na profilu volontiram_u_kulturi.

HKD klub
Skip to content