Vijesti

Mozaik posvećen volonterima Europske prijestolnice kulture krasi Molo longo

Na Riječkom lukobranu jučer je predstavljen mozaik „Mehanizam“ posvećen volonterima Europske prijestolnice kulture.

Volonterski mozaik postavljen je u čast svim volonterkama i volonterima koji su tijekom godina pripreme, a posebno u 2020. godini sudjelovali u organizaciji brojnih kulturnih događanja i time gradu i projektu poklonili tisuće volonterskih sati.

Mozaik su predstavili Asja Brusić, voditeljica volonterskog programa, Radovan Kunić, autor mozaika, Irena Kregar Šegota, direktorica EPK, i Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeka.

Volonteri uključeni u sve faze izrade
Mozaik „Mehanizam“ je participativni projekt te su volonteri bili uključeni u sve faze njegovog nastanka, od ideja i odabira likovnog rješenja mozaika do izrade njegovih dijelova i samog postavljanja na Riječki lukobran.

Autor mozaika, koji je izrađen na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, je Radovan Kunić, a na izradi su sudjelovale i Tea Teodorović te Doria Valković, studentice 2. diplomske godine Likovne pedagogije. Mozaik na Molo longu dug je 9 i visok 2,2 metra.

Gradu poklonili 9.000 volonterskih sati
U volonterskom programu Europske prijestolnice kulture koji je provodila gradska ustanova Hrvatski kulturni dom na Sušaku od 2018. do 2020. godine sudjelovala su 432 volontera koji su ostvarili više od 9.000 tisuća sati volonterskih aktivnosti. Tijekom godine Europske prijestolnice kulture, 2020. godine, 363 volontera sudjelovala su na 130 događanja i ostvarili 5000 volonterskih sati.

Volonterski program Europske prijestolnice kulture nagrađen je dvjema iznimnim nagradama u 2020. godini: Voditeljici volonterskog programa Europske prijestolnice kulture Asji Brusić dodijeljena je Državna nagrada za volontiranje, najviše priznanje za doprinos promociji i razvoju volonterstva, u kategoriji: Fizička osoba – koordinatorica volontera.

Drugo veliko priznanje došlo je od strane Udruge za razvoj civilnog društva SMART – Volonterskog centra Rijeka koji je u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom, u sklopu dodjele nagrade “Volonteri godine”, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku – provoditeljima volonterskog programa Europske prijestolnice kulture, uručio nagradu „Organizator volontiranja 2020.“

Damir Jevtić – mojarijeka.hr

HKD klub
Skip to content