Putovanje kroz vozne redove
Putovanje kroz vozne redove
7.-18.9.2021.

U sklopu posebnog programa 5. History Film Festivala pod nazivom Film i željeznica u Galeriji Kortil održana je izložba s tri izložbene cjeline zajedničkog naziva Putovanje kroz vozne redove.

Izložba je nastala u suradnji HŽ Infrastrukture d.o.o. – Hrvatskog željezničkog muzeja, umjetničke organizacije Istra film i galerije Kortil. Hrvatski željeznički muzej kao jedini nacionalni željeznički muzej u Hrvatskoj koji čuva baštinu željezničkog prometnog sustava sudjeluje s tri izložbene cjeline koje nas svojom tematikom u Europskoj godini željeznice vode kroz muzejske zbirke i povijest željeznice približujući nam željezničku kulturnu baštinu.

Prva izložbena cjelina zbirkom voznih redova vodila nas je na stvarno i zamišljeno putovanje vlakom iz Zagreba prema Beču, iz Budimpešte preko Zagreba do Rijeke; zatim od Beča do Opatije, od Budimpešte do Rijeke i dalje parobrodom na jug. Putujemo i Simplon-Orient Expressom. Na putovanju kroz vozne redove susrećemo i znamenite ličnosti hrvatske kulture i povijesti u Zbirci voznih redova Hrvatskog željezničkog muzeja – s nama su Vatroslav Lisinski, Nikola Tesla, Antun Gustav Matoš, Ante Topić Mimara i Mato Lovrak.

Druga izložbena cjelina vodila nas je na putovanje prugom od Zagreba do Splita, točnije dionicom pruge Ogulin/Oštarije-Plaški-Vrhovine koja jednim svojim dijelom prati granicu Nacionalnog parka Plitvička jezera i prolazi čarobnom ljepotom prirode. Gradeći tzv. ličku prugu inženjer Nikola Turkalj otkriva Cerovečke pećine, a mi na toj istoj pruzi i željeznički kolodvor na najvećoj nadmorskoj visini. Izložbena cjelina otkriva povijesnu priču nastalu u vrijeme gradnje pruge u periodu Prvog svjetskog rata.

U izložbenom prostoru mogle su se pogledati i virtualne izložbe: A Journey Through Timetables i Pruga Prvog svjetskog rata uz koju se nalaze i tri video uratka: Sto godina nakon, Vlakom kroz prirodu i Lokomotiva.

Kraj izložbene priče završava izložba Vlak slobode – 25 godina poslije nastala u suradnji tri muzeja: Muzeja Domovinskog rata u Splitu, Muzeja grada Splita i Hrvatskog željezničkog muzeja. Izložbena cjelina donosi atmosferu događaja kojim je nakon četiri godine, jednog mjeseca i dva dana 26. kolovoza 1995. godine ponovno uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita. Izložbena cjelina govori i mnogo više od toga. Govori o slobodi za koju je Ivan Gundulić rekao da je lijepa, draga i slatka i da sva srebra, sva zlata svi ljudski životi ne mogu bit plata njenoj čistoj ljepoti.

 

HKD klub
Skip to content