Ni stijega ni bijega
Ni stijega ni bijega
7.-26.3.2022.

Galerija Kortil je od svog otvorenja 1997. godine organizirala preko 365 izložbi u suradnji s brojnim srodnim ustanovama, udrugama, umjetničkim organizacijama i autorima. U svojoj 25-oj, obljetničkoj godini, Galerija podsjeća publiku na najuspješnije suradnje i programe iz tog razdoblja. Kao prva u nizu obljetničkih izložbi, organizirana je izložba Ni stijega ni bijega, čiju koncepciju potpisuje Marijan Špoljar.

U velikoj skupini autora koji su u proteklih 25 godina samostalno izlagali u Kortilu u organizaciji umjetničke agencije KOPART, kustos Marijan Špoljar je izdvojio petnaest slikara i kipara čiji je stalni i primarni interes – čovjek i njegov svijet. No, kako je sva umjetnost uvijek u znaku toga odnosa, specifičnost Špoljarovog izbora počiva na kreativnoj uvjerljivosti u čitanju te relacije, dakle, u snazi umjetnikova iskaza. Pri tome, premda preteže, nije nužna antropomorfna vizija niti samo zatvoreni svijet ljudske intime suočen s napastima realnoga svijeta nego je primarna moć i snaga da se taj doživljeni odnos umjetnički interpretira.

Jest, riječ je najčešće o svijetu ojađenih ljudi, nekada punih gorčine, bez spremnosti da djeluju proaktivno i da se penju na barikade, ali i o svijetu u kome umjetnik djeluje, mada je unaprijed pomiren sa svojim vjerojatnim porazom. Međutim, tek je taj poraz put do tajni čovjekova bića i njegova odnosa prema svijetu.

Dakle, poraz kao vrsta unutarnje pobjede možda je motto, pokretač i uzrok stvaralačkog čina, a navodni eskapizam tek stvarno približavanje izvorima bića i suštini života.

Izložba se temeljila na radovima slijedećih autora: Marija Ujević, Ivo Šebalj, Jože Ciuha, Matko Vekić, Zlatko Kauzlarić Atač, Zlatan Vrkljan, Ivo Prančić, Dražen Trogrlić, Gordana Kovačić, Slaven Macolić, Nenad Vorih, Anton Vrlić, Vladimir Gašparić Gapa, Fulvio Juričić i Bojan Šumonja.

Kustos: Marijan Špoljar

HKD klub
Skip to content