Mislav Lešić: Realizam ćorava sokaka
Mislav Lešić: Realizam ćorava sokaka
6.-30.7.2021.

Stoljećima se selo, kao gospodarski i kulturni prostor, razvijalo samostalno unutar vlastitih okvira. Upravo zbog takvog inkubiranog načina napretka i vezivanjem za tradiciju, kulturni i tehnološki aspekti novog doba tek se djelomično osjete na selu. Ipak, prirodni osjećaj za ljepotu utkan je kroz naivni i romantičan suživot s prirodom, te je odatle selo smislilo svoje vlastite kodove i oblike umjetničkog izričaja. Kroz odrastanje u podneblju takvog šokačkog sela u Slavoniji, autor je iskusio specifičan način života koji nije bio predvođen monetarnim predznakom, već dosjetljivošću uma i bogatstvom duhovnog iskazivanja. No, zbog svog primitivnog karaktera i akademske nepotkovanosti, seoska je umjetnost dugo bila marginalizirana, čak i nakon etabliranja grupe Zemlja.

Projekt koji je započeo zbog želje za dokumentiranjem starih seoskih kuća na rubu propasti, pretvorio se u projekt dokumentiranja modernog slavonskog života. U njemu autor posebnu pažnju stavlja na nesvakidašnju dihotomiju između tradicionalnog načina seoskog života i moderne konstrukcije gradskog/zapadnjačkog života koji nezaobilazno mijenja vizuru i mentalitet seoske zajednice.

Također, znajući da je naivna umjetnost grana koja se najviše veže za ruralno područje, Lešić želi ponuditi drugo viđenje koje je prošireno akademskim znanjem te osvijetliti obraz podneblju koje je većinom vezano za amaterske umjetnike. Suprotstavljajući njegove probleme (kao npr. napuštenost, usamljenost, većinsko staro stanovništvo, depresiju i raskorak sa modernom tehnologijom) s problemima grada, ne samo da uočavam zanimljiva poklapanja, već i vidim kako prožimanje ovih dvaju oprečnih svjetova utječu na moja vlastita unutarnja stanja kaže autor.

Stavljajući tradicionalne seoske simbole u suvremeni format egzaktnosti akademskog realizma, cilj je potaknuti novi i svjež način viđenja sela, te demistificirati njegovu navodnu zaostalost i neukost u modernim umjetničkim tekovinama.

Mislav Lešić rođen je 1991. u Županji. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. 2016. po vodstvom mentora Damira Stojnića stječe titulu magistar slikarstva. Sudjeluje na brojnim grupnim izložbama, među kojima su : Bridges : Nova slika u Laubi; 21. minijature u Zaprešiću (osvojena III. nagrada), IV. AppointMENT u Galeriji Dobra Vaga u Ljubljani… Od 2019. godine radi kao Art director u nakladničkoj kući Fraktura.

 

HKD klub
Skip to content