Izdržati svom (nevoljenom) vremenu usprkos
Izdržati svom (nevoljenom) vremenu usprkos
13.5.-7.6.2022.

Izložba Izdržati svom (nevoljenom) vremenu usprkos bila je druga tematska obljetnička izložba povodom 25 godina djelovanja Galerije Kortil.

Kako bi se u 2022. godini adekvatno obilježilo dugo djelovanje galerije Kortil i njene uspješne suradnje s umjetničkom agencijom Kopart kroz promociju najistaknutijih modernih i suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, postavljene su dvije velike izložbene cjeline. Nakon izložbe Ni stijega ni bijega, kustosa Marijana Špoljara, ovom se izložbom predstavila plejada umjetnika koji su u galeriji postavili samostalne izložbe tijekom proteklog razdoblja. Radi se o djelima umjetnika bez čijeg doprinosa ne možemo zamisliti već danas povijest moderne i suvremene hrvatske likovne scene.

U svojoj izložbenoj koncepciji, kustosica Iva Körbler predstavila je problemski temu pejzaža i motiva iz prirode koji karakteriziraju brojne opuse značajnih hrvatskih umjetnika. Kroz djela Đure Sedera, Borisa Bućana, Jagode Buić, Nives Kavurić Kurtović, Vatroslava Kuliša, Matka Trebotića, Šime Perića, Ede Murtića, Peruška Bogdanića, Brune Mascarellija, Petra Dolića, Ante Kuduza, Dine Trtovca, Dalibora Paraća, Baneta Milenkovića, Dalibora Jelavića i Lidije Šeler tematizirao se morfološki i stilski različit pristup pejzažu i prirodi, kao i značajna tema Juga, mora i mediteranskog pejzaža koji se javlja u njihovim djelima.

U suprotstavljanju apstraktnog i figurativnog pola, jače ili manje izraženog kolorizma, slabije ili više dinamizirane geste, odnosno, ekspresije ili intimističkog pristupa materiji i temi otkriva se važna dionica hrvatskog suvremenog slikarstva – ali i skulpture – koja se u kontinuitetu polarizira između naglašene ekspresije i kolorističke, lirske, meditativne apstrakcije, kao i prijelazima reduciranog motiva koji ne gubi prepoznatljiva obilježja.

Kustosica: Iva Körbler

HKD klub
Skip to content