Teorija i praksa: Prostor [studenti APURI]
Teorija i praksa: Prostor [studenti APURI]
13.-24.6.2022.

Teorija i praksa je projekt pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci koji povezivanjem nastavnog gradiva redovnih i izbornih kolegija studijskog programa APURI sa zadanom temom iz područja teorije i povijesti umjetnosti istražuje, objašnjava i demonstrira određeni likovni problem ili pojam.

Projekt tako odražava uzajamnost teorijskog i praktičnog studijskog programa, čiji rezultat predstavljaju radovi studentica i studenata koji se selektiraju za izložbu u Kortilu. Istraživački proces bio je vođen pod mentorstvom nastavnica i nastavnika APURI pa je utoliko koncept projekta, kao i njegov krajnji produkt (didaktičko-umjetnička izložba), rezultat interdisciplinarnog rada katedri APURI.

Osnovni cilj takvog koncepta temelji se na prožimanju, koordinaciji i medijaciji teorijskog znanja iz povijesti umjetnosti i umjetničkog obrazovanja na praktičkim kolegijima. Izlažući u galerijskom prostoru, studentice i studenti APURI stječu potrebne vještine, znanje i iskustvo za umjetnički poziv u okviru institucionalnog obrazovanja. Projektnom nastavom ovog tipa te metodama neformalne edukacije ujedno upoznaju drugačije pristupe poučavanju umjetnosti.

Tema ovog izdanja projekta bio je prostor. Utoliko, umjetničko-didaktički koncepti studentica i studenata, preispitivat će načine na koje umjetničko djelo može predstavljati i interpretirati prostor unutar dvodimenzionalnog umjetničkog rada (slikarstvo, grafika) i kako prostor, kao fizička tj. materijalna jedinica, determinira umjetničko djelo (kiparstvo, umjetničke instalacije i umjetnički ambijenti).

Kustosica: Katarina Podobnik

HKD klub
Skip to content