Bachrach & Krištofić: Dizajn & fotografija
Bachrach & Krištofić: Dizajn & fotografija
11.-27.3.2019.

Kroz protekla četiri desetljeća ovaj je umjetnički tandem svojim djelovanjem pokazao da se na ljestvici klasika hrvatskog dizajna izdvaja po specifičnoj aktivnosti svestranog kretanja kroz razna područja vizualnih umjetnosti i kulturne industrije.

Izložba poput ove u Galeriji Kortil, iako manja od one održane u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt u jesen 2016. godine, dovoljno je velika da u nju stane više od 35 godina vitalne radne dinamike proizašle iz privatne i javne, simbiozne povezanosti muža od fotografije i žene od dizajna.

Sanja Bachrach-Krištofić (Zagreb, 1961.) i Mario Krištofić (Zagreb, 1957.) zajedno djeluju od 1981. pod imenom Bachrach & Krištofić na području umjetnosti, fotografije i dizajna.

Do danas su autorski oblikovali više od 400 omota nosača zvuka, a neka od njihovih rješenja, kao što je utvrdio njihov dugogodišnji suradnik, poznati likovni i glazbeni kritičar Darko Glavan, smatraju se najintrigantnijim ovitcima domaće estrade uopće. U izborima jugoslavenskih glazbenih časopisa Rock I Džuboks dizajni albuma Dorian Gray Sjaj u tami i Denis & Denis Čuvaj se u vrhu su top lista najboljih ovitaka 1984. i 1985. godine. Ručno kolorirane fotografije snimljene za te albume zadobile su trenutnu ikoničku prepoznatljivost, koja je u međuvremenu prerasla u jedno od paradigmatskih obilježja povijesti oblikovanja ovitaka rock ploča u Hrvatskoj.
(iz predgovora Jasmine Fučkan)

Kustosica izložbe: Jasmina Fučkan, MUO
Postav izložbe: Bachrach&Krištofić
Organizacija: Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba i Galerija Kortil

HKD klub
Skip to content