bauhaus imaginista
bauhaus imaginista
10.-30.9.2019.

bauhaus imaginista je sveobuhvatan međunarodni projekt povodom 100. obljetnice škole s naglaskom na njezinoj međunarodnoj distribuciji i recepciji, nastao kao suradnja društva Bauhaus Kooperation Berlin Dessau Weimar, Goethe-Instituta i Haus der Kulturen der Welt (Kuća kultura svijeta), a financiraju ga njemačko Ministarstvo vanjskih poslova i Kulturstiftung des Bundes (Savezna zaklada za kulturu).

Škola Bauhaus je od početka bila međunarodna, učenici i nastavnici su dolazili iz Europe i Azije kako bi se pridružili školi. Obilježavala ju je heterogenost tako da je u različita vremena usvajala ideje pokreta Art and Crafts, socijalizma, komunizma i spiritualizma, sovjetskog konstruktivizma i pokreta Neues Bauen.

1933. godine su nacionalsocijalisti zatvorili školu i prisilno je raspustili, nakon čega su mnogi članovi morali napustiti Njemačku; kao rezultat toga, Bauhaus je utjecao i na zemlje i kulture izvan Europe. U suradnji sa znanstvenicima/-ama iz Brazila, Kine, Indije, Japana, Maroka, Nigerije, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, bauhaus imaginista prikazuje to širenje u različite dijelove svijeta.

Umjetnik Luca Frei razvio je strukturu – dijelom skulpturu, dijelom izložbenu arhitekturu – kao prostor u kojem se posjetitelji mogu posvetiti mnogobrojnim različitim razinama projekta koji uključuje kustosko istraživanje, tekstove i slike iz četiri poglavlja. Poseban filmski program prikazuje specijalno producirana djela suvremenih umjetnika/-ica i znanstvenika/-ica Zvija Efrata, Kadera Attia, grupe Otolith i Wendeliena van Oldenburga o temama i pričama Bauhausa.

Kustosi projekta: Marion von Osten i Grant Watson u suradnji s međunarodnim timom znanstvenika
Postav izložbe: Jolanda Todorović
Organizacija: izložba u Rijeci i njen popratni program dio je cjelogodišnjeg projekta Goethe-Instituta Kroatien Bauhaus 19, u suradnji s galerijom Kortil i History Film Festivalom

HKD klub
Skip to content