Port of Dance / Viktoria Bubalo & Anna Javoran: Strahovi malih razlika

Trajanje: 45 min


Kao mjesto koje okuplja pitanja individualnog vs. kolektivnog, svjesnih i nesvjesnih preuzimanja obilježja sredine i definiranja sebe u odnosu na okolinu, Strahovi malih razlika projekt je koji teži istaknuti prostor između želje za prilagodbom i njene nemogućnosti, prostor između identiteta koji nastaje pri izmještanju iz uobičajenog i naviknutog. Otuđenjem vlastitog tijela u svrhu prilagodbe gubi se granica između svojeg i tuđeg, traži se osjećaj pripadnosti, budi se nostalgija, pregovara se između prošlog i sadašnjeg, poznatog i nepoznatog.

U izvedbi se koriste fragmenti iz tekstova Mikromonolozi (Petra Pleše), Alice in Wonderland (Lewis Carroll), te misli prijatelja iz inozemstva (Dora Brkarić, Emese Hoffmann i Anđela Brnas).


Nakon predstave, u atriju HKD-a mogu se pogledati dva plesna videa Martine Nevistić Vukobrat Deep Neon: In Between i Pulsar. Video program je uključen u cijenu ulaznice predstave.


Anna Javoran i Viktoria Bubalo rođene su 1997. godine. Susreću se na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje obje upisuju izvedbeni smjer suvremenog plesa. Po završetku studija, radile su zajedno kao koreografkinje i izvođačice na online koautorskom radu Nađena koreografija te kao plesačice u izvedbi DOWL Sonje Pregrad.
Anna je radila kao suradnica za scenski pokret asistirajući na Akademiji (2019.-2020.) i kazališnim predstavama s redateljima Oliverom Frljićem, Vedranom Klepicom, Dinom Mustafićem i Aleksandrom Švabićem. Premijera njenog prvog cjelovečernjeg koreografskog rada stasis: to visit održana je u siječnju 2020. Na jesen 2021. upisala je diplomski studij Izvedbene dramaturgije u Zagrebu.
Viktoria je surađivala s raznim koreografima na plesnim izvedbama poput STD: Spending Time Dancing (Matej Kejžar), Kabinet čud(ovišt)a i Walk on the Wild Side (Saša Božić), Skupa (Petra Hrašćanec), Nevidljivi ples (Irma Omerzo), Dobra voda i Izvedba koje se dira (Zrinka Šimičić Mihanović). Njen drugi cjelovečernji koreografski rad Nismo bile ovdje u suradnji s Ivanom Bojanić premijerno je izveden u ožujku 2021. na Antisezona festivalu u Zagrebu.
26.3.2022. premijerno izvode kolaborativni rad Strahovi malih razlika, s kojim iste godine gostuju na festivalu Pokretnica u Novom Sadu i festivalu Sounded Bodies u Zagrebu. Kolege sa scene prepoznaju njihov rad i nagrađuju ih Nagradom strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske u kategoriji Najbolja koreografija i Najbolja kolektivna izvedba. Iste godine predstava je također nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji Najbolje umjetničko postignuće (suvremeni ples) – ženska uloga.

Foto: Vid Redža


Ulaznice po cijeni od €7 (52,74 kn) moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije.
Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.
Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice, isključivo na blagajni HKD-a, a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.


Od 10. do 15. svibnja 2023. u Rijeci će se ponovno moći pogledati vrhunska ostvarenja suvremenog plesa zahvaljujući festivalu Port of Dance koji će se održati na raznim gradskim lokacijama, a uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti (VR) uz predstave će se moći otputovati i puno dalje od Rijeke. Ovogodišnji Port of Dance donosi izbor recentnih predstava europske i domaće plesne scene: pet plesnih predstava, jedan plesni laboratorij, jedan plesni video te tri predstave u virtualnoj stvarnosti, od kojih je jedna namijenjena djeci i uključuje i interaktivnu plesnu radionicu.
PROGRAM FESTIVALA >

HKD klub
Skip to content