Vijesti

HKD-ova virtualna stvarnost za djecu uz „Kreativne plesne priče“

Ovaj je ponedjeljak u Dječjoj kući održana prva prezentacija programa „Kreativne plesne priče“ u organizaciji HKD-a, a prva testna publika bila su djeca iz Osnovne škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.

Radi se o dvodijelnom programu koji se sastoji od gledanja predstave „Francis Footwork“ CoisCéim Dance Theatrea iz Irske, snimljenoj u tehnici virtualne stvarnosti, nakon koje slijedi interaktivna plesna radionica vezana uz radnju predstave.
Sljedeća prilika za sudjelovati u ovom jedinstvenom programu za djecu bit će u sklopu Port of Dance festivala suvremenog plesa, 13. i 14.5., ponovno u Dječjoj kući.

Predstava „Francis Footwork“ posvećena je ljubavi prema pokretu, slobodi i njegovanju vlastite kreativnosti – „Dancing is like dreaming with your feet“. Od svoje premijere 2019. godine doživjela je brojne izvedbe praćene oduševljenim kritikama medija, a u proljeće 2022. godine predstava je u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves, čiji je član i HKD na Sušaku, snimljena u tehnici virtualne stvarnosti (VR) i od tada je na turneji po irskim školama. „Francis Footwork“ prva je plesna predstava za djecu snimljena u sklopu VR projekta ove plesne mreže, a snimatelj je bio Igor Crnković iz riječke Pilot Medie, dugogodišnji partner HKD-a i Aerowavesa za VR.

Nakon gledanja predstave, radionica „Kreativne plesne priče“, namijenjena djeci osnovnoškolske dobi (6-10 godina), nudi aktivno sudjelovanje, istraživanje i kreativno stvaranje plesne umjetnosti kroz kinestetičko učenje u zajednici. Crpeći inspiraciju iz predstave „Francis Footwork“, radionice su osmišljene kako bi djeci približile priču i glavne likove, te im izgradile svijest o plesnoj izvedbi. Pod vodstvom iskusne plesne umjetnice/učiteljice, djeca su vođena kroz niz fizički dinamičnih vježbi i inventivnih zadataka te su pozvana da kreiraju, uvježbavaju i izvode vlastitu jedinstvenu priču.
U sklopu ovog projekta radionice će voditi Mila Čuljak, Kristina Paunovski i Andreja Brozović Adžić Kapitanović.

Nakon Port of Dancea, ova VR predstava i radionica kreću na put po hrvatskim školama u sklopu projekta „Ruksak pun kulture“ Ministarstva kulture i medije Republike Hrvatske.

HKD klub
Skip to content