Vijesti

HKD-ove predstave u virtualnoj stvarnosti predstavljene u Parizu na MESOC konferenciji

Prošli je tjedan ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić gostovao u Parizu na završnoj konferenciji MESOC „Exploring and assessing the societal impacts of culture“. Nakon riječke MESOC konferencije održane krajem 2022. godine na kojoj je gostovao kao govornik, na poziv organizatora Liverić je i u Parizu predstavio HKD-ov projekt snimanja i prikazivanja predstava u virtualnoj stvarnosti (VR) – Springback Ringside.

HKD je 2021. godine dobio ulogu VR produkcijskog centra za europsku plesnu mrežu Aerowaves, sa zadatkom organizacije snimanja predstava iz portfelja mreže i njihove distribucije diljem Europe. Za sada je snimljeno 12 predstava koje su prošle godine prikazane na 19 lokacija u 7 europskih država, a osim gostovanja po kazalištima i kulturnim centrima europskih partnera, projektom se teži dovesti predstave i na lokacije koje nemaju prostorne mogućnosti za gostovanje kazališnih produkcija – škole, bolnice, staračke domove, muzeje, društvene domove…

Projekt ove godine ide dalje, s posebnim fokusom na dječje sadržaje, a prva prilika za pogledati VR predstave u Rijeci, za velike i male, bit će od 11. do 14. svibnja u sklopu festivala suvremenog plesa Port of Dance.

HKD klub
Skip to content