Vijesti

Ples u virtualnoj stvarnosti u gradskoj knjižnici Janet Majnarich Delnice

U četvrtak 7. travnja u 18 sati u delničkoj gradskoj knjižnici u sklopu projekta Springback Ringside gostuje plesna predstava Babae njemačke koreografkinje i plesačice Joy Alperto Ritter. Posebnost ovog gostovanja je što je sama predstava snimljena tehnikom virtualne stvarnosti (VR), a gledatelji će ju moći doživjeti posredstvom VR naočala u ugodnom prostoru knjižnice Janet Majnarich.

Springback Ringside projekt je koji u VR tehnici snima i u opuštenom intimnijem okruženju prikazuje tako snimljene predstave grupama gledatelja putem VR tehnologije. Na taj način svaki gledatelj uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i predstavu može doživjeti u potpunosti, sjedeći skoro na dohvat izvođača. Nakon VR projekcije slijedi Springback Q&A – razgovor s umjetnicom putem interneta kako bi zainteresirani gledatelji mogli i na taj način proširiti svoje iskustvo.

Predstavu u Delnice dovodi Hrvatski kulturni dom iz Rijeke koji je od ove godine koordinator Springback Ringside projekta, kao jedan od partnera europske plesne mreže Aerowaves. U sklopu turneje po regiji obići će se Delnice i Cres, Prag (Češka), Sassari (Italija), Budimpešta (Mađarska), Trbovlje i Ljubljana (Slovenija), Novi Sad (Srbija)…

Projekt je podržao Perform Europe, financiran fondovima Europske unije. Projekt za cilj ima promišljati prekograničnu prezentaciju izvedbenih umjetnosti na inkluzivniji, održiviji i uravnoteženiji način.

O predstavi
Inspirirana plesom vještica, remek-djelom neobičnosti legendarne plesačice Mary Wigman, Joy Alpuerto Ritter ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice. Spajajući svoje korijene u filipinskom narodnom i klasičnom plesu s pokretima hip-hopa i voguinga, ona preispituje što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice. BABAE, što na tagaloškom (filipinskom jeziku) znači žena, dijalog je jedne žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i vlasti. Joy Alpuerto Ritter iza sebe ima brojne nastupe i suradnje, između ostalog i sa Florence + the Machine, Cirque du Soleil, nastupala je u njemačkoj verziji Plesa za zvijezdama…

Foto: Katja Renner
HKD klub
Skip to content