Vijesti

Plesna virtualna stvarnost u palači Moise

U četvrtak 14. travnja u 18 sati u palači Moise u gradu Cresu gostuje plesna predstava Babae njemačke koreografkinje i plesačice Joy Alperto Ritter. Posebnost ovog gostovanja je što je sama predstava snimljena tehnikom virtualne stvarnosti (VR), a gledatelji će ju moći doživjeti posredstvom VR naočala u impresivnom prostoru nedavno obnovljene palače.

Ulaz je besplatan, ali je zbog ograničenog broja VR naočala obavezna rezervacija na press@hkd-rijeka.hr ili na broj 091 6223 465.

Predstava traje 35 minuta.

Predstavu u Cres dovodi Hrvatski kulturni dom iz Rijeke koji je od ove godine koordinator Springback Ringside projekta, kao jedan od partnera europske plesne mreže Aerowaves. U sklopu turneje po regiji obići će se Delnice i Cres, Prag (Češka), Sassari (Italija), Budimpešta (Mađarska), Trbovlje i Ljubljana (Slovenija), Novi Sad (Srbija)… Springback Ringside projekt je koji u VR tehnici snima i u opuštenom intimnijem okruženju prikazuje tako snimljene predstave grupama gledatelja putem VR tehnologije. Na taj način svaki gledatelj uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i predstavu može doživjeti u potpunosti, sjedeći skoro na dohvat izvođača. Nakon VR projekcije slijedi Springback Q&A – razgovor s umjetnicom putem interneta kako bi zainteresirani gledatelji mogli i na taj način proširiti svoje iskustvo.

Projekt je podržao Perform Europe, financiran fondovima Europske unije. Projekt za cilj ima promišljati prekograničnu prezentaciju izvedbenih umjetnosti na inkluzivniji, održiviji i uravnoteženiji način.

O predstavi
Inspirirana plesom vještica, remek-djelom neobičnosti legendarne plesačice Mary Wigman, Joy Alpuerto Ritter ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice. Spajajući svoje korijene u filipinskom narodnom i klasičnom plesu s pokretima hip-hopa i voguinga, ona preispituje što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice. BABAE, što na tagaloškom (filipinskom jeziku) znači žena, dijalog je jedne žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i vlasti. Joy Alpuerto Ritter iza sebe ima brojne nastupe i suradnje, između ostalog i sa Florence + the Machine, Cirque du Soleil, nastupala je u njemačkoj verziji Plesa za zvijezdama…

Domaćin događanja je Sveučilište u Rijeci – Centar za napredne studije jugoistočne Europe.

HKD klub
Skip to content