Vijesti

Perform Europe odabrao Springback Ringside HKD-a i Aerowaves partnera između 1.327 prijavljenih projekata

S ponosom objavljujemo da je Perform Europe odabrao inicijativu HKD-a i Aerowaves partnera koja razvija program predstava snimljenih u tehnici virtualne stvarnosti (VR). Od 1.327 prijavljenih projekata Springback Ringside odabran je kao jedan od 19 koji će se financirati sredstvima Europske unije, s ciljem testiranja inovativnih, inkluzivnijih i održivijih modela prikazivanja i distribucije izvedbenih umjetnosti. 

Springback Ringside projekt je koji u VR tehnici snima i u opuštenom intimnijem okruženju prikazuje tako snimljene predstave  grupama gledatelja putem VR naočala. Na taj način svaki gledatelj uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i predstavu može doživjeti u potpunosti, sjedeći skoro na dohvat izvođača. Nakon svake VR projekcije slijedi Springback Q&A – razgovor s umjetnicima kako bi zainteresirani gledatelji mogli i na taj način proširiti svoje iskustvo.

HKD je u ožujku ove godine bio prva institucija u Hrvatskoj, a moguće i u Europi, koja je prikazala dvije predstave snimljene u ovoj tehnici, a od sljedeće godine preuzima i ulogu centra za koordinaciju prikazivanja VR predstava za Europu. Snimanje predstava također povezuje Rijeku s Europom – dio ove pionirske VR ekipe je i Igor Crnković iz riječke firme Pilot Media koji u suradnji sa slovenskom redateljicom Enyom Belak realizira snimanje i postprodukciju.

U sklopu inicijative koju će financirati Perform Europe, dokumentirat će se i predstaviti VR snimka predstave Idiot-Syncrasy talijanskih plesača i koreografa Igora i Morena.

Uz HKD i plesnu mrežu Aerowaves sa sjedištem u Ujedinjenom kraljevstvu, u projektu sudjeluju i sljedeći partneri: EN-KNAP Productions (Slovenija), Tanec Praha (Češka republika), Institution Student Cultural Centre Novi Sad (Srbija), Workshop Foundation (Mađarska), Igor & Moreno / S’Ala Spazio (Italija). 

Projekt Perform Europe financira program Creative Europe Europske unije, a među ambicijama koje je vrednovao pri odabiru inicijativa za 2021./2022. godinu  su donošenje visokokvalitetnih izvedbi u ruralna područja, umrežavanje umjetnika i sudionika, osnaživanje glasova umjetnika migranata i zajednica, korištenje ekološki prihvatljivog načina putovanja kao okvira za kreiranje i prikazivanje rada, preusmjeravanje na iskustva prirode i tijela, premošćivanje jaza između publike i umjetnika s invaliditetom, korištenje tehnologije za uključivanje zajednica, dovođenje umjetničkog rada na nova mjesta koristeći aplikacije i virtualnu stvarnost, promicanje queer, feminističkih, dekolonijalnih, migrantskih i umjetničkih inicijativa usmjerenih na čovjeka i ekologiju. Perform Europe vodi konzorcij 5 organizacija: IETM – International network for contemporary performing arts, the European Festivals Association (EFA), Circostrada, EDN – European Dancehouse Network, and IDEA Consult.

HKD klub
Skip to content