Vijesti

Likovna nagrada Ivo Kalina uručena Mauru Stipanovu za izložbu “Jungla života/Jungla della vita” u Galeriji Kortil

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je dodjela likovne nagrade Ivo Kalina za 2019. i 2020. godinu koja je uručena riječkom akademskom slikaru Mauru Stipanovu.

Ovu bijenalnu nagradu dodjeljuje Grad Rijeka za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke.

Mauru Stipanovu nagrada je dodijeljena za izložbu pod nazivom Jungla života/Jungla della vita održanu u Galeriji Kortil u razdoblju od 18. veljače do 6. ožujka 2020. godine. Riječ je o svojevrsnom priznanju za životno djelo i preko 40 godina umjetničkog djelovanja Maura Stipanova čije su čak dvije izložbe ove godine bile prijavljene za nagradu Ivo Kalina.

Nagradu je dodijelio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a svečanosti su prisustvovali zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar. Po prvi put dodjeli nagrade nije prisustvovala Anita Kalina, protekle godine preminula supruga slikara Ive Kaline, po kojem nagrada nosi ime.

Čestitavši dobitniku, gradonačelnik Filipović izrazio je uvjerenje da dodjelom ove nagrade na najbolji mogući način čuvamo sjećanje na doprinos i značaj te umjetničku važnost našeg velikog slikara Ive Kaline.
Nagradu smo ustanovili kako bismo nagradili i promovirali izložbe i autore koji svojom kvalitetom i umjetničkim pristupom obogaćuju umjetnički prostor Rijeke i izazivaju veliki interes nerijetko zahtjevne i znalačke riječke publike, kazao je gradonačelnik Filipović, čestitavši dobitniku.

Izložbom Jungla života Stipanov potvrdio svoje umijeće slikanja
Povjerenstvo je izložbu Jungla života ocijenilo naročito uspješnom i izložbom koja je obilježila jedan važan period Stipanova likovnoga rada. Izložbi je prethodio postav pod imenom Introspektiva, održan također u Galeriji Kortil na Sušaku 2016. godine, kojim se slikar bavio prolaznošću, a sačinjavalo ga je preko četiri stotine naslikanih lubanja i Leopardijevih stihova. Kao nastavak promišljanju o smrti nadovezao se život i to kroz „Junglu života“. Motiviran životom i čarima ljudske različitosti, Stipanov je izložbom još jednom potvrdio svoje umijeće slikanja portreta.

Izložba Jungla života, iako obimom mala, imala je izrazito dobar odjek u riječkoj javnosti. Stipanov je njome još jednom podsjetio kako portret kao tradicionalna slikarska tema s dodatkom suvremenog narativa i filozofske misli može privući pažnju i ispričati priču o kompleksnoj temi kao što je život. Također, izložba se istaknula i konceptom obzirom na to da je preko tri stotine ulja bilo postavljeno kao jedan rad, jedna džungla satkana od jednako važnih pojedinaca na polju koje je katkad teško razumjeti, a zove se život, stoji u obrazloženju stručnog povjerenstva.

Voditeljica Galerije Kortil i organizatorica izložbe Jolanda Todorović naglasila je kako je ova izložba bila specifična ne samo po načinu postava, već i po razdoblju u kojem je postavljena. Naime, ovo je bila posljednja izložba prije nego što je pandemija koronavirusa zakucala i na naša vrata.
Ako pitate posjetitelje, najjači argument za dodjelu nagradu je dimenzija ljudskosti koja je rijetko tako prepoznatljiva kao na ovoj izložbi. Publika je pronašla ono nešto što im se činilo bliskim, kroz što prepoznaju sebe, zbog čega si postavljaju pitanja ili nalaze odgovore, s čime se poistovjećuju, onu dimenziju za kojom smo svi u potrazi, bilo u umjetnosti ili u životu: dimenziju ljudskosti sa svim onim pozitivnim i manje pozitivnim stranama, u pojedinačnom i grupnom poistovjećivanju s motivom portreta i sve to trenutku koji je globalno promijenio čovječanstvo i natjerao ga na neka nova preispitivanja, kazala je Todorović.

Ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić Bassani, u sklopu kojeg djeluje i Galerija Kortil, istaknuo je kako je dodjela ove nagrade izložbi postavljenoj u galeriji Kortil, podstrek u daljnjem radu ustanove, pogotovo u svijetlu činjenice da galerija iduće godine obilježava 25. godina djelovanja.

Četiri desetljeća plodnog stvaranja Maura Stipanova
Za svoj je rad primio brojne domaće i međunarodne nagrade. Dobitnik je nagrade za slikarstvo na XVI. Bijenalu mladih umjetnija Jugoslavije 1987. godine te nagrade Grada Rijeke za slikarstvo 2000. godine. Njegovo je stvaralaštvo predstavljeno u pet monografija. Zvonko Maković potpisuje monografiju za razdoblje od 1977. do 1986. godine. Slijedi monografija Erne Toncinich i Sergija Molesija iz 1988. godine te Nataše Stipanov koja bilježi razdoblje od 1976. do 1976. godine. Najnovija su izdanja ona Borisa Tomana i Ivice Župana iz 2014. godine. Uz monografije, opus Maura Stipanova popraćen je u četrdeset kataloga. Stipanov je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka od 1979. godine te je predavao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci od 2005. do 2017. godine.

Likovna nagrada Ivo Kalina dodjeljuje se za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe. Od 2011. godine nagrada se dodjeljuje bijenalno, ove je godine dodijeljena po deseti put, a sastoji se od posebnog pisanog priznanja te novčane nagradu u bruto iznosu od 20 tisuća kuna.

Preuzeto sa www.rijeka.hr

HKD klub
Skip to content