Vijesti

Međunarodni natječaj likovnih ostvarenja studenata i mladih umjetnika u području suvremene grafike

Akademija primijenjenih umjetnosti pokrenula je natječaj likovnih ostvarenja studenata i mladih umjetnika u području suvremene grafike u Hrvatskoj i inozemstvu, a nastavno na natječaj u Galeriji Kortil u siječnju 2022. godine održat će izložba grafika i knjiga umjetnika.

Rok za prijavu je 10. lipnja 2021. godine, a više informacija i prijavnicu moguće je naći na poveznici.

Akademija primijenjenih umjetnosti obilježava svojih prvih petnaest godina od osnutka okupljanjem najboljih likovnih ostvarenja studenata i mladih umjetnika u području suvremene grafike u Hrvatskoj i inozemstvu. Natječaj se nadovezuje na već bogatu tiskarsko grafičku povijest od početaka stvaranja Riječke grafičke škole čiji su osnivači i predstavnici, profesori i studenti Akademije i svih njezinih preteča tijekom godina, osvajali brojna priznanja i nagrade za svoj doprinos suvremenoj grafici.

Natječajna izložba GraficaRi prvi je put pokrenuta 2013. godine s tendencijom promoviranja umjetnosti grafike studenata i mladih umjetnika iz Hrvatske. Na natječaj se odazvalo 75 autora sa 159 radova. U konačnici je odabrana i izložena 41 grafika od 37 autora. Prema odluci stručnog Povjerenstva, autorima nagrađenih radova dodijeljene su pohvale: Posebna pohvala žirija uz novčanu nagradu i tri Pohvale žirija.

Ovogodišnjim natječajem napravljen je iskorak na međunarodnu razinu, s namjerom povezivanja studenata, mladih grafičara, bivših studenata Akademije (alumnija) iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu izložbe bit će organizirane dodatne promotivne aktivnosti i edukativni programi, radionica grafike i ručnog uvezivanja knjiga umjetnika.

Natječaj i izložba pokrenuti su inicijativom triju mladih grafičarki, Ivane Bajcer, Dajane Radoš i Sunčane Simichen, u organizaciji Akademije primijenjenih umjetnosti, u suradnji s Galerijom Kortil i uz novčanu potporu Sveučilišta u Rijeci iz projekta za mlade umjetnike i znanstvenike.

HKD klub
Skip to content