Vijesti

U tijeku izrada mozaika posvećenog volonterima EPK koji će u svibnju biti trajno postavljen na Molo longu

U sklopu završnice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u tijeku je izrada mozaika posvećenog volonterima Europske prijestolnice kulture koji će se u drugoj polovici svibnja postaviti na dijelu zida na riječkom lukobranu.

Radi se o trajnoj uspomeni na sve volonterke i volontere EPK koji su tijekom godina priprema, a posebno u 2020. sudjelovali u organizaciji brojnih kulturnih događanja i time gradu i projektu dosad poklonili čak 8 tisuća volonterskih sati.

Podsjetimo, riječki program volontiranja u kulturi trajno je nasljeđe EPK projekta te ga Hrvatski kulturni dom na Sušaku nastavlja razvijati i nakon završetka programa Europske prijestolnice kulture.

Mozaik radnog naziva Mehanizam, čiji su motiv volonteri EPK sami izabrali, upravo nastaje na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s umjetnikom Radovanom Kunićem, autorom mozaika i studenticama 2. diplomske godine Likovne pedagogije Teom Teodorović i Doriom Valković. Projekt se izvodi kao dio izbornog kolegija Mozaik, a u završnoj fazi izrade dovršetku mozaika priključit će se i sami EPK volonteri.

Osim što divovski elementi mehanizma koji će mozaikom biti prikazani odgovaraju ambijentu Molo longa, gdje se šetač susreće s neobičnim i predimenzioniranim predmetima, uglavnom nautičke prirode, kotačići ujedno simboliziraju i industrijsku baštinu Rijeke.

Također, mozaik prikazuje zupčanike koji jedino u suradnji, sinergiji i harmoniji te zajedničkim radom i naporom prenose energiju jedno na drugo. Volonteri EPK su poput zupčanika u mehanizmu projekta Europske prijestolnice kulture, bez kojih taj ‘stroj’ ne bi mogao funkcionirati. Drugim riječima, prikazom strojnih elemenata metaforički se govori o ljudima koji su najvažnija pokretačka snaga. Usto, kompozicija zupčanika na ovome muralu podsjeća i na satni mehanizam koji simbolizira vrijeme, u ovom slučaju vrijeme što ga volonteri poklanjaju svome gradu.

HKD klub
Skip to content