Vijesti

Na sunčanom šetalištu A. K. Miošića predstavljen projekt “Kako čitati kvart”

Već neko vrijeme klupe na Šetalištu Andrije Kačića Miošića imaju novo ruho, a danas je predstavljen i razlog koji stoji iza toga – riječ je o programu Kako čitati kvart projekta Kortil uživo koji još od 2014. godine zajedno sa zajednicom u svom okruženju provodi galerija Kortil. Predstavljanje se održalo na sunčanom Šetalištu A. K. Miošića pored samih klupa, a projekt su predstavili Jolanda Todorović, voditeljica galerije Kortil, Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Irena Kregar Šegota, direktorica RIJEKA 2020 d.o.o., Dragica Fadljević, ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu i voditeljica Riječkog programa lokalnog partnerstva i
Edvin Liverić, ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Kortil uživo provodi se u kvartu koji obuhvaća zonu oko Rječine te dio Sušaka u okruženju Hrvatskog kulturnog doma, a svojim tematskim cjelinama polazi od bogate i slojevite povijesno-kulturno-političke simbolike ove urbane zone, kao i osobnih iskustava i sjećanja njezinih građana. Od svojih početaka u sklopu projekta provodi se niz aktivnosti kao što su radionice, kustoski i umjetnički projekti, akcije i intervencije u javnom prostoru, izložbe, sajmovi, predavanja, street art i ulični festivali, a posebno se promoviraju vrijednosti volonterstva.

Svake godine projekt provodi zasebne programe, a u 2020. godini Kortil uživo organizirao je Kako čitati kvart kao dio programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Zamisao je projekta stvaranje osviještenog odnosa prema javnom prostoru preko kreativnih intervencija u njemu te doprinos harmonizaciji i razvijanju suradničkih odnosa u zajednici. U tom je cilju u periodu od svibnja do listopada 2020. održano osam susreta (stručna vodstva po kvartu, predavanja, razgovori) u kojima je sudjelovalo 120 polaznika, građana i učenika škola uključenih u projekt.

U godini u kojoj je Rijeka nosila titulu Europske prijestolnice kulture projekt se bavio Rječinom, vrijednostima i ulogama koje je ova, svega 17 km duga rijeka, imala u prošlosti grada. Voda nije samo oblikovala naš grad već je i obilježila njegov razvoj. Razdvajala je i spajala obale, države i ljude sa susjedstvom i svijetom. Bila je granica i most. Linija razdvajanja i točka ujedinjenja. Izvor nedaća i problema, ali isto tako i izvor zdravlja, moći, energije. Uvjetovala je razvoj trgovine, industrije i pomorstva. Obilježila povijesne promjene i događaje u gradu koji je upravo po njoj dobio ime. Tako se nevidljive tragove prošlosti pokušalo učiniti vidljivima, kroz priču, šetnju, fotografije, sjećanja… s klupa na Šetalištu Andrije Kačića Miošića.

Na ovim je klupama zato postavljeno šest priča i virtualnih šetnji: Priča o dva grada, Prva riječka luka, Tradicijska maritimna baština, Do Hartere uzvodno, Uz Rječinu Ružićevom i Uz Rječinu Vodovodnom. Priče je moguće poslušati i pogledati putem QR kodova apliciranih na naslone klupa, a koje vode na sadržaj na web stranici HKD-a Kortil uživo. U sklopu projekta izdan je i povijesni vodič/mapa Kako čitati kvart s opisima najzanimljivijih točaka ove urbane zone, a moguće ju je naći u Turističkom informativnom centru i Rijeka Info na Korzu te u galeriji Kortil

U aktivnostima su sudjelovali Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, Građevinska i tehnička škola, Prva hrvatska riječka gimnazija, učenici ŠPUR-a, Muzej grada Rijeke, Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, volonteri EPK, Klub Sušačana i TryTheatre Rijeka. Autorski tim čine Marko Smoljan, Ivan Vranjić, Ivana Golob-Mihić, Luciano Keber, Vesna Rožman i Jolanda Todorović.

Program su podržali Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulturu, Riječki program lokalnog partnerstva i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

HKD klub
Skip to content