Vijesti

Galerija Kortil i osmero drugih projekata dobili zahvalnice za uspješno realizirane projekte Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2019. godini

U Gradskoj vijećnici održana je prezentacija projekata te dodjela zahvalnica sudionicima prošlogodišnjeg Riječkog programa lokalnog partnerstva, među kojima je i Galerija Kortil.

Radi se o devet projekata, realiziranih volonterskim radom građana i donacijama brojnih tvrtki, uz financijsku i tehničku potporu Grada Rijeke.

U 2019. godini kroz ovaj je program realizirano devet projekata: omogućen je nastavak uređenja trga uz Ulicu Podhumskih žrtava i površina ispred Graditeljske škole za industriju i obrt i Osnovne škole Centar, nastavak uređenja okoliša Zavičajnog muzeja Drenova, nastavak uređenja košarkaškog igrališta u okviru Sportsko-rekreacijskog centra Zamet, nastavak uređenja dječjeg igrališta u ulici Žrtava fašizma između kućnih brojeva 6 i 8 te nastavak uređenja okoliša Osnovne škole Gornja Vežica. Također, uređeni su okoliš i dvorišni prostori osnovnih škola Podmurvice i Belveder te Dječjeg vrtića Turnić, a volonteri su uredili i dio površine okretišta autobusne linije 7a i stepeništa na Svetom križu.

Projekti su ukupno vrijedni 503.251,97 kuna, s time da ukupna sredstva izdvojena iz gradskog proračuna iznose 272.527,51 kuna, dok doprinos zajednice iznosi čak 231.324,46 kuna. Iz gradskog proračuna kroz Riječki program lokalnog partnerstva osigurano je 197.419,01 kuna, iz proračuna Odjela za komunalni sustav izdvojio je dodatnih 68.883,50 kuna, dok je Odjel za gradsku upravu i samoupravu izdvojio manji iznos.

Zahvala volonterima i donatorima za veliki entuzijazam i trud
Najvrjedniji dio projekta, osim što je omogućeno brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture kod onih građana i mjesnih odbora koji su bili spremni na osobno angažiranje i učešće u rješavanju problema, predstavlja angažman volontera, kojih se u 2019. godini uključilo 305. Volontere su oko provedbe svojih ideja okupile Galerija Kortil, Društvo “Bez granica”, Košarkaški klub Zamet, grupa građana Kvart za 5, Vijeće roditelja OŠ Gornja Vežica i MO Gornja Vežica, grupa građana Mlaka, grupa građana “Rastimo zajedno” OŠ-SE Belvedere te grupa građana “Umjetnost”.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović uručio je zahvalnice za voditelje projekta, koji su svojim entuzijazmom pridonijeli uspješnoj provedbi zamisli na oplemenjivanju javnih površina u različitim dijelovima grada.

Sve što činite nije imaginarno i može se vidjeti u našem gradu – cijeli niz dječjih igrališta, parkova pored vrtića i škola, parkova, šetnica, javnih trgova i ulica nose vaš potpis i rezultat su vašeg rada, kazao je zamjenik gradonačelnika Filipović, dodavši kako su ove akcije dokaz da se i bez velikih proračunskih sredstava može puno toga napraviti.

Naime, od 2005. godine, kada je pokrenut program, u Riječki program lokalnog partnerstva uloženo je 6,1 milijuna kuna, a s time da je manji dio, oko 2,5 milijuna kuna izdvojeno iz gradskog proračuna, dok ostatak od 3,6 milijuna kuna predstavlja doprinos zajednice – volonterski sati i donacije pojedinaca i tvrtki.

Projekte su predstavili njihovi voditelji te ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Grada Rijeke Dragica Fadljević, koja je istaknula kako je iz Riječkog programa lokalnog partnerstva proizašao niz grupa građana. One su, stekavši iskustvo u pisanju i provedbi projekata, uspješno prijavljivali i na slične programe, poput Zelenog vala i Civilnih inicijativa, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
Više o projektima provedenim u 2019. godini pročitajte u tekstu Projekti za kvalitetniji život građana nastali kroz Riječki program lokalnog partnerstva.

U 15 godina provedeno više od sto projekata
U razdoblju od 2005. do 2019. godine prijavljeno je ukupno 197 projekata, od čega su 102 projekata odabrana za realizaciju. Do kraja 2019. godine realizirano je ukupno 99 projekata (97,06%).

U razdoblju od 2005. do 2019. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva uređeno je 16 igrališta/parkova za djecu, sedam zelenih površina, 13 dijelova naselja unutar mjesnih odbora, dvije šetnice, 11 dvorišnih prostora osnovnih škola (Belveder, Gornja Vežica, Kantrida, Nikola Tesla, Podmurvice, Škurinje, Waldorfska škola, Vladimir Gortan, Zamet, Centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju i PO Baredice) te 18 prostora za igru – igrališta dječjih vrtića (Bulevard, Gabbiano, Galeb, Delfin, Drenova, Krijesnica, Kvarner, Maestral, Mlaka, Mirta, Oblačić, Potok, Pehlin, Rastočine, Turnić, Veseljko, Vežica i Zvonimir Cviić).

Tijekom navedenog razdoblja pojedinačne projekte provodilo je sedam udruga, dva sportska kluba, jedanaest vijeća mjesnih odbora i 36 grupa građana. Realizirani projekti odvijali su se na području 26 mjesnih odbora, od ukupno 34 mjesna odbora koliko ih djeluje na području grada Rijeke.

U 2020. godini u tijeku je realizacija novih projekata, a u studenom će se raspisati i novi poziv za sudjelovanje u programu u 2021. godini.

HKD klub
Skip to content