Vijesti

U četvrtak kreće Porto Etno Festival – uživajte u putovanju

Još nas četiri dana dijeli od četvrtog Porto Etno festivala, povodom čega je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana najavna konferencija za medije. Sve glazbene, gastro, folklorne i izložbene dijelove Porto Etno slagalice koja nas očekuje od 1. do 3. listopada predstavili su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, direktorica TD RIJEKA 2020 Irena Kregar Šegota, koordinatorica programa Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i voditeljica festivala Porto Etno Jelena Tondini i glazbeni selektor festivala Zoran Majstorović.

Do sada svake godine na novoj lokaciji, Porto Etno i ove nastavlja s tom tradicijom, te ovoga puta prelazi Rječinu i smješta se u i oko Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku – koncerti se održavaju u velikoj dvorani HKD-a, gastro-glazbena druženja na susjednoj terasi hotela Neboder, folklorni dio programa na trgu ispred Građevinske škole, a izložbeni u atriju HKD-a i galeriji Kortil. U slučaju kiše svi se programi sele u HKD, a gastro-glazbena druženja na terasi hotela Neboder prelaze u dvoranu do nje koja povezuje HKD i hotel.

Pozornica HKD-a ugostit će jaka imena suvremene etno scene – u četvrtak 1.10. elektro-etno atrakciju LADO Electro, a dan kasnije, u petak 2.10. princa sevdaha Božu Vreću uz Porto Etno orkestar. Projekt LADO Electro spaja tradicijsku i elektroničku glazbu, a moćni vokali pjevača i pjevačica ansambla LADO, kao i zvukovi tradicijskih instrumenata, veličanstveno zvuče u suvremenom klupskom elektroničkom izričaju i svojom atmosferičnošću pobuđuju duboke emocije. Autori projekta Crnić i Harfman za DJ pultom pratit će izvedbu solistica i glazbenika Ansambla LADO.
Božo Vrećo u Rijeku dolazi nakon koncerta u Kölnu, a ovaj umjetnik s ogromnim vokalnim rasponom, neponovljivim glasom te jedinstvenim vizualnim identitetom istakao se među muzičkim pionirima novije generacije kao najinteresantniji i najpoznatiji interpretator i kantautor sevdaha skorijeg vremena. U HKD-u će nastupiti u suradnji s Porto Etno Orkestrom, sastavom koji je pod vodstvom Zorana Majstorovića nastao okviru ovog festivala, a čine glazbenici iz Rijeke i okolice čija su imena (i glazba) u uhu čak i površnim poznavateljima etno i jazz glazbe.

Oba dana nakon koncerata, na terasi hotela Neboder događa se još jedno zasebno, a tko želi i povezano događanje – Etno zalogajčići uz mini-koncerte. Hranu će spravljati kuhinja hotela Neboder u suradnji i po recepturi predstavnika zemalja manjina.
U četvrtak 1.10. na meniju su Hrisi Ashta (Jordan), burek (Bosna i Hercegovina), spirala od krumpira i salsa (Mađarska) i namaz od čvaraka (Češka) te piće po izboru, uz glazbenu pratnju Če bo bo, če na na, benda inspiriranog tradicionalnim napjevima Balkana kojeg čine fenomenalni mladi glazbenici s područja Rijeke i Kvarnera i vokalistica Tena Antonija Torjanac.
U petak 2. listopada, priča je slična – etno-zalogajčići su valjušci s makom (Slovačka), mini pizze (Italija), Maliđano (Makedonija) i prženi Bake i Buljol (Trinidad i Tobago) uz piće po izboru i glazbu grupe Veja. Riječ je o folk/etno/world music bandu iz Pazina koji se uspješno poigrava s istarskom tradicionalnom muzikom i izvodi je u novim, modernim aranžmanima, koristeći se pritom raznim instrumentima iz cijelog svijeta.

Ulaznice za sva događanja dostupne su online i na prodajnim mjestima mojekarte.hr, a moguće je kupiti i povoljnije paket-ulaznice po danima ili festivalsku ulaznicu koja obuhvaća sve programe.

Posljednji dan festivala, subota 3.10. od 17 sati rezervirana je za predstavnike manjinskih zajednica koje djeluju u Rijeci, kada će oni prezentirati svo bogatstvo svoje tradicije na folklorom programu na trgu ispred Građevinske škole. Za glazbenu podršku, od 19 sati, zadužen je riječki dvojac Hormonika Balkanika, DJ-duo koji svoje setove prate sa živim instrumentima, a selektira veliki spektar balkanske i gipsy glazbe. Ulaz na subotnji program je slobodan.

Manjinske zajednice predstavit će se i u izložbenom dijelu programa u atriju HKD-a i galeriji Kortil koji je moguće pogledati sva 3 dana trajanja festivala – 1. i 2.10. od 18:30 do 22 sata, 3.10. od 17 do 22 sata. Ulaz je također slobodan.

Kao dodatak programu i svojevrsna ostavština Porto Etno festivala, u riječkoj školi kuhanja KuHarmonija snimaju se video-recepti – u pripremi je 12 recepata kojima ćemo proputovati Bosnu, Sloveniju, Italiju, Trinidad i Tobago, Indiju, Jordan, Makedoniju…, a objavljivat će se kroz rujan i listopad na Facebook stranici i YouTube kanalu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, gdje su već su dostupna dva recepta (Burek – BiH i prženi Bake i Buljol – Tinidad i Tobago).

Porto Etno organizira HKD na Sušaku u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a festival i u budućnosti ostaje pod paskom HKD-a. Voditelj glazbenog programa je glazbenik multiinstrumentalist Zoran Majstorović, gastro-partneri su Jadran hoteli – Hotel Neboder i KuHarmonija, a u programu sudjeluju: Expats Rijeka: Jordan, Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini i Sjedinjene Američke Države, Udruga mladih Roma Rijeka Romska budućnost, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta – Pododbor Rijeka, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Zajednica Talijana Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD Bazovica, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, Kulturno umjetničko društvo SEVDAH, Društvo Rusina i Ukrajinaca Kaljina Rijeka.

//

PROGRAM / ULAZNICE:

1.10. LADO Electro / HKD na Sušaku / u 19:30 sati – 70 kn
Etno zalogajčići + Če bo bo, če na na. / terasa hotela Neboder / u 21:00 sat – 50 kn
/ Hrisi Ashta (Jordan)
/ Burek (Bosna i Hercegovina)
/ Spirala od krumpira + salsa (Mađarska)
/ Namaz od čvaraka (Češka)
+ čaša vina ili mineralne vode
dnevna ulaznica za oba programa – 100 kn

2.10. Božo Vrećo / Porto Etno Orkestar / HKD na Sušaku / u 19:30 sati – 100 kn
Etno zalogajčići + Veja / terasa hotela Neboder / u 21:00 sat – 50 kn
/ Valjušci s makom (Slovačka)
/ Mini pizze (Italija)
/ Maliđano (Makedonija)
/ Prženi Baki i Buljol (Trinidad i Tobago)
+ čaša vina ili mineralne vode
dnevna ulaznica za oba programa – 130 kn

3.10. Folklorni program / trg ispred Građevinske škole / u 17:00 sati
Izložbeni program / atrij HKD-a i Galerija Kortil / u 17:00 sati
Hormonika Balkanika / trg ispred Građevinske škole / u 19:00 sati
ulaz slobodan

Festivalska ulaznica – 200 kn

HKD klub
Skip to content