Vijesti

Etno zalogajčići i video recepti ovogodišnjeg Porto Etna

Porto Etno festival od svojih početaka spaja etno glazbu i gastronomiju zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i županiji, ali i svu ostalu svjetsku glazbu i gastronomiju s kojom se susrećemo uslijed sve intenzivnijih migracijskih gibanja. Svake godine jedan od najposjećenijih programa festivala je kuhanje i iskušavanje specijaliteta u izvedbi predstavnika manjina, a kako trenutne (corona) okolnosti ne dopuštaju takvu organizaciju događanja, posjetitelji su dobili dva nova načina da uživaju u svojoj porciji svijeta na tanjuru – kroz Etno zalogajčiće i video-recepte.

Svijet na tanjuru uz Etno zalogajčiće
U četvrtak 1. listopada i petak 2. listopada s početkom u 21 sat, odmah nakon koncerata LADO Electro te Bože Vreće i Porto Etno orkestra u HKD-u, na susjednu terasu hotela Neboder dolaze Etno zalogajčići. Riječ je o gastro-glazbenom događanju na kojem će posjetitelji imati priliku isprobati 4 jela uz piće po izboru, uz glazbenu pratnju grupa Če bo bo, če na na i Veja.

Prvu večer, 1. listopada na meniju su Hrisi Ashta (Jordan), Burek (Bosna i Hercegovina), Spirala od krumpira i salsa (Mađarska) i Namaz od čvaraka (Češka), uz čašu vina ili mineralne vode te glazbeno putovanje s grupom Če bo bo, če na na.

U petak 2. listopada, priča je slična – etno-zalogajčići su Valjušci s makom (Slovačka), Mini pizze (Italija), Maliđano (Makedonija) i Prženi Bake i Buljol (Trinidad i Tobago) uz piće po izboru i glazbu grupe Veja.
Hranu će spravljati kuhinja hotela Neboder u suradnji i po recepturi predstavnika zemalja manjina.

Ulaznica za svaki dan je 50 kn, a moguće je nabaviti paket ulaznica i povoljnije – u obliku dnevne ulaznice koja obuhvaća oba događanja prvog dana za 100 kn, a za drugi dan po 130 kn. Festivalskoj ulaznici s kojom se ulazi na sve programe oba dana cijena je 200 kn.

U slučaju kiše, program na terasi se prebacuje u dvoranu do nje koja povezuje HKD i hotel Neboder.

Video recepti za vječnost
Drugi način na koji se što široj publici želi približiti kuhinju predstavnika manjina koje djeluju u Rijeci i PGŽ, dugogodišnjih partnera Porto Etno festivala, je putem video recepata Porto Etno kuhinja. U pripremi je 12 recepata kojima ćemo proputovati Bosnu, Sloveniju, Italiju, Trinidad i Tobago, Indiju, Jordan, Makedoniju…, a recepti će se objavljivati kroz rujan i listopad. Video recepti nastaju u produkciji HKD-a na Sušaku, a za snimanje i montažu je odgovorna Pilot Media.

Veliko hvala KuHarmoniji na ustupanju prostora i opreme za kuhanje. <3

Na YouTube kanalu HKD-a na Sušaku već su dostupna dva recepta – Bošnjačka nacionalna zajednica predstavila se tradicionalnim burekom kroz vrijedne ruke gđe Nafe Delimehić, a Dionne Hosang Tomić predstavila je tradicionalni recept Trinidada i Tobaga Prženi Bake i Buljol.

Burek
Prženi Bake i Buljol


HKD klub
Skip to content