Vijesti

Zatvoren Pan-Adria natječaj za koprodukciju – odabrana Petra Hrašćanec / UO 21:21 iz Hrvatske

U veljači ove godine izašao je otvoreni poziv međunarodne mreže Pan-Adria za suradnju u koprodukciji. Povjerenstvo koje se sastojalo od sedam partnera mreže,  odlučilo je u 2020. podržati projekt pod nazivom Together umjetnice Petre Hrašćanec i UO 21:21 iz Hrvatske.

Odabrana produkcija bit će premijerno predstavljena na prvom izdanju festivala suvremenog plesa u organizaciji Artisti Associati u suradnji sa Slovenskim narodnim kazalištem Nova Gorica (IT) i Novom Goricom (SLO) između 22. i 25. listopada 2020. u Gorici. Uz predstavljanje na festivalu, odabirom na natječaju projekt Together dobio je i sufinanciranje produkcije, tehničku i promotivnu podršku, podršku i sufinanciranje za gostovanja, mogućnost korištenja prostora za probe u partnerskim gradovima i mogućnost mentorstva tijekom kreativnog procesa.

Petra Hrašćanec plesno je školovanje započela u Zadru u Glazbenoj školi Blagoje Bersa, a potom ga nastavila u Zagrebu u srednjoj školi za ples i ritmiku Ana Maletić. Godine 2004. upisuje plesnu akademiju u Salzburgu Salzburg Experimental Academy od Dance.
Osim dugogodišnjeg rada u Zadarskom plesnom ansamblu gdje je i danas članica upravnog odbora, izdvaja se još i rad u Studiju za suvremeni ples u Zagrebu gdje je ostvarila brojne predstave i umjetničke suradnje i bila umjetnička voditeljica EU programa SPIDER u kojem zastupa Studio za suvremeni ples na europskoj partnerskoj platformi.
Godine 2003. suosniva umjetničku organizaciju dance_lab collective koja i danas djeluje kao prostor za mlade autore, omogućavajući im produkcijsku, računovodstvenu i financijsku podršku prilikom ostvarenja projekata. Od 2009. godine umjetnička je ravnateljica festivala Monoplay u Zadru, a 2012. godine osniva vlastitu umjetničku organizaciju 21:21.
Tijekom dosadašnjeg rada susrela se sa mnogim pedagozima, a sudjelovala je i u mnogim plesnim predstavama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Petra Hrašćanec (foto Sara Bernarda Moritz)
Petra Hrašćanec (foto Neven Petrović)

Međunarodna mreža Pan-Adria koprodukcijski je format partnerskih pozornica raširenih na području Jadrana, Alpa i Panonskog bazena, kojim se želi ojačati suradnja između uključenih organizacija, kao i ponuditi povoljne uvjete za stvaranje i predstavljanje novih projekata te pridonijeti prepoznavanju suvremenog plesa u regiji.

Naslovna fotografija: Neven Petrović

HKD klub
Skip to content