Znate li što znači riječ KORTIL?
Znate li što znači riječ KORTIL?

KORTIL je dvorište, dvor, prostor između nekoliko zgrada. Također je i toponim za dio starog Sušaka na kojem se sad nalazi Hrvatski kulturni dom na Sušaku s hotelom Neboder.

KORTIL UŽIVO je prostor igre, zabave, učenja i otkrivanja svog susjedstva, kvarta, grada… Kao niz aktivnosti koje uključuju građane i zajednicu u okruženju, galerija Kortil ovaj program provodi zajedno sa svojim susjedstvom od 2014. godine.

U 2020. godini u kojoj je Rijeka nosila titulu Europske prijestolnice kulture bavili smo se Rječinom, vrijednostima i ulogama koje ova, svega 17 km duga rijeka, ima u slojevitoj povijesti grada. Voda nije samo oblikovala naš grad već je i obilježila njegov razvoj. Razdvajala je i spajala obale, države i ljude sa susjedstvom i svijetom. Bila je granica i most. Linija razdvajanja i točka ujedinjenja. Izvor nedaća i problema, ali isto tako i izvor zdravlja, moći, energije. Uvjetovala je razvoj trgovine, industrije i pomorstva. Obilježila povijesne promjene i događaje u gradu koji je upravo po njoj dobio ime.

Pod nazivom KAKO ČITATI SVOJ KVART ove godine smo nevidljive tragove prošlosti poželjeli učiniti vidljivima, kroz priču, šetnju, fotografije, sjećanja … s klupa na Šetalištu A. Kačića Miošića.

U aktivnostima koje su se provodile tijekom godine sudjelovali su Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, Građevinska i tehnička škola, Prva hrvatska riječka gimnazija, učenici ŠPUR-a, Muzej grada Rijeke, Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, Centar za inovativne medije APU Rijeka, volonteri EPK, Klub Sušačana, TryTheatre Rijeka.

Program su podržali: Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulturu, Riječki program lokalnog partnerstva, Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Skip to content