Talking (about) images
Talking (about) images
16.3.-6.4.2018.

Odraz uloge suvremenih slika između individualne svijesti i masovne kulture Talking (about) images kolektivno je razmišljanje o ulozi i snazi slika u suvremenom društvu.

Kroz četiri izložbe i isto toliko otvorenih laboratorija, osam umjetnika raznih nacionalnosti i različitih načina izražavanja istražuju odnos slike i stvarnosti koju predstavljaju, mehanizme koji reguliraju njihovu proizvodnju i difuzije, nejasnoće koje mogu stvoriti, ali i njihov potencijal kao univerzalni i zajednički jezik.

The Cool Couple, Severin Hirsch, Kate Howlett-Jones, Neža Knez, Maryam Mohammadi, Nika Rukavina, Alessandro Sambini i Christoph Szalay obrađuju slike najsnažnije ukorijenjene u njihovoj osobnoj savjesti i istodobno reagiraju na neprekinuti i virusni tok slika namijenjen masovnoj potrošnji. Putem koji se provlači kroz vizualnu umjetnost, književnost i izvedbu, razbijaju izolaciju ekspresivnih oblika, kontaminiraju jezike, uspostavljaju odnose između vizualnog svemira i drugih sredstava razumijevanja i tumačenja stvarnosti.

Znajući kako slike igraju ključnu ulogu u izgradnji konsenzusa i raspodjeli moći u društvu, Talking (about) images također poziva druge umjetnike i intelektualce iz različitih područja da uključe javnost tijekom događanja na otvorenju: u Rijeci, 16. ožujka 2018., nakon nastupa Nike Rukavine, skupina Discipula predstavlja The Images of Our Dreams (TBC).
Izložba nakon Rijeke nastavlja svoje putovanje u Graz, Trst i naposljetku, u Sloveniju.

O radovima s izložbe:
Video i performans Nike Rukavine, Iluzija istine, kritizira propagandističku i ideološku upotrebu slika i pasivnog prihvaćanja njihovog protoka. Tema manipuliranja mišljenja istražuje se u djelu Lemmings, autorice Severin Hirsch, koji potiče na neovisnu uporabu slika i tekstova, zamišljenih kao jednaki simboli u izgradnji zajedničke imaginacije. Uloga privatnih i političkih sjećanja u oblikovanju vizualne kulture obrađena je u radu Maryam Mohammadi, Prvi dio: Ikona sjećanja, gdje dva portreta roditelja umjetnice iz 70ih, leže na različitim pozadinama slika koje aludiraju na posljedicama Islamske revolucije nad njihovim životima.

Kate Howlett-Jones i Christoph Szalay razmišljaju o konceptu ikoničnih interpretacija, kombinirajući slike i tekstove, činjenice i fikciju: prvo, sastavljanje Džepnog rječnika najvećih ikona svjetske fotografije, gdje je svaka slika definirana pjesničkim tekstom koji je rezultat izmiješanih komentara pronađenih s interneta. Drugo, kroz instalaciju Nije vam još vrijeme da dobijete svoja anđeoska krila, preuzima ikoničnu priču Titanika i video igru koja simulira stvarne događaje, kao polazište za rezoniranje predstavljanja i pregovaranja o stvarnom.

Nadalje, izložba se usredotočuje na druge najsuvremenije deklinacije govora slike. Svakodnevno, od autora The Cool Couple, prezentiraju meme GIF-ove koji se odnose na dane u tjednu, odražavajući utjecaj na naše postojanje kroz “sekundarnu vizualnost”: novi komunikativni proces koji kombinira razne sadržaje (slike, tekstove, video, audio). Pravopisnom knjigom (Spelling Book), Alessandro Sambini predstavlja rezultate procesa učenja stroja na jednostavnim kategorijama. Pozivajući se na čitanke za djecu, analogni ispisi postavljaju pitanja o značenju obrazovanja i odgovornosti u stvaranju slika. Dječja imaginacija – pod pretpostavkom da je neokrnjena vizualnim bombardiranjem današnjice – u središtu je djela Neže Knez: instalacija Imag(in)e Ka-mi-ze potječe od radionice crtanja koja je uključivala djecu u imaginaciji kako stvoriti bolji svijet.

Slike naših snova, skupine Discipula, zbirka je slika, zvukova, filmova, videozapisa i snimaka na temu slike, uvrštena u postav Talking (about) Images / Govoriti (o) slikama kao uvodna prezentacija na otvorenju.

Kustosi: Francesca Lazzarini i Marta Rovetta za Cultural Inventory, uz podršku Regije Štajerske
Program je ostvaren u suradnji: Galerija Kortil, Kunsthalle Graz, MLZ Art Dep, Talijanski kulturni institut u Sloveniji, Austrijski kulturni forum Ljubljana, Poiuyt i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeke

HKD klub
Skip to content