Stanislav Habjan: Prijatelj Stanislav, dijalozi riječki
Stanislav Habjan: Prijatelj Stanislav, dijalozi riječki
25.9.-7.10.2023.

Specifičnost izložbe multimedijskog umjetnika i pisca Stanislava Habjana je što je umjetnik tijekom cijelog njenog trajanja bio prisutan u Galeriji Kortil, dočekujući sugovornike kao domaćin izložbe i stvarajući ambijent za multimedijska događanja, druženja i suradnje.

Vrijeme i načini njegova čitanja, umjetnička izdvojenost i životna pripadanja, identiteti i njihove množine, prožimanja i međuprostori između slike i teksta, pojavnog i duhovnog, intimnog i javnog, igre i kreacije ‒ to su teme i motivi izložbe koja se na prvi pogled doima kao ilustrirana čitaonica, da bi se u njoj najprirodnije potom pogledali kratki filmovi s plesom i glazbom, svjedočilo izradi pjesme-slike ili se zapričalo s autorom.

Među sugovornicima, sudionicima i koautorima Habjanovih dijaloga ‒ umjetnici su i kritičari, učitelji i prijatelji, postojeći i zamišljeni autori i likovi, ne uvijek i nužno vidljivi ili čujni. Interaktivna i multimedijska, s naglaskom na književnost, fotografiju i glazbu, ali i vrhunski dizajn, izložba je ujedno i cjelodnevni radni prostor autora, ambijent dijaloga uživo: predstavljanja nove knjige, izvođenja novih pjesama, upoznavanja i dokumentiranja, razmjena i druženja.

Pišući o Habjanovoj knjizi Vrijeme i mi, PostApoc dijalozi (Lauba, 2020.), Dubravka Zima kaže: U našem monološkom, autofokusiranom društvu muškog narcizma, Habjan se kao gesamtkunstwerk-kunstler doima začudno, neuklopivo i autsajderski jer njeguje dijalog u svakoj svojoj umjetničkoj praksi. Dijalog kao esencija i egzistencija, dijalog kao poetičko, kreacijsko ali i organizacijsko načelo: metoda u kojoj se „ja“ ne potiskuje nego iznova artikulira u specifičnom, transformativnom lirskom susretu. Stvarati radosno i stvarati u dijalogu ‒ snažna je opreka velikom dijelu suvremene hrvatske književnosti koja u mnogim inačicama istražuje vlastitu egzistencijalnu težinu i re-prezentira se u monologu.

Ljekovitost i magija pojmovi su koji se spominju u prikazima Habjanove književnosti, izložbi, ambijenata. Dvanaest dana Stanislava u Kortilu moglo bi dostajati za potvrdu čudotvorstva.

Sugovornici: Jolanda Todorović, John Lennon, Marjan Habjan, Hanibal Lucić, Nataša Govedić, Mary May, Ema Crnić, Antoan Perković, Sreten Marković, Tin Ujević, Bob Dylan, Greiner & Kropilak, Slipa Konfidenca, Ana Marija Habjan, Hrvoje Đukez, Boris Cvjetanović, Leonard Cohen, Klasja Habjan, Jakov Habjan, Dubravka Zima, Melita Jurkota, Pavica Knezović Belan, Vid Barić, Boris Greiner, Marko Golub, Katarina Mažuran, Erwin Strittmatter, Karolina Lisak Vidović, Ružica Filipović, Zozo Pavlović, Nikola Iskra, Jelena Janković, Rene Medvešek…

HKD klub
Skip to content