siva) (zona: Kritički turizam
siva) (zona: Kritički turizam
7.-29.5.2024.

Galerija Kortil ugostila je putujuću izložbu Kritički turizam koja se kao istoimeni projekt bavi umjetničkim propitivanjem i kritikom neplanske turistifikacije te refleksijom njenih društvenih i estetskih konotacija. Kritički turizam je usmjeren prema modeliranju interdisciplinarnog kritičkog diskursa koji propituje privredno stremljenje monoekonomiji turizma u Hrvatskoj i drugdje, te njenih posljedica na kulturni, socijalni i prostorni razvoj. Izložba predstavlja odabir radova umjetnika koji su nastali u produkciji ili koprodukciji udruge siva) (zona, prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, u kojoj su troje izlagača i članovi: Darko Fritz, Edita Pecotić i Ivan Ramljak.

U gradu Korčuli, ali i diljem naše obale, ne postoje dugoročne smjernice o kulturnom turizmu ni kulturne politike na lokalnom ili državnom nivou, te se tu otvara prostor za razne (kvazi)kreativne industrije i populističke programe kao što su inscenacije povijesnih vojnih bitki ili nekih izmišljenih povijesnih prikaza i priča, kao što je ona lokalna da je Marko Polo rođen u Korčuli. Taj je proces nazivan diznifikacijom, prema Disneylandu, fizičkom gradu koji uprizoruje fikciju.

S jedne strane siva) (zona nastoji aktivno uključiti suvremeno lokalno i međunarodno stvaralaštvo u postojeće okvire tzv. kulturnog turizma koji se uglavnom oslanja na tradicionalne sadržaje kulturne baštine. Programom umjetničkih rezidencija, produkcijom radova u Korčuli i osobnim prisustvom umjetnika i gostujućih kustosa u ostvarivanju programa, siva) (zona doprinosi aktivnom sudjelovanju gostiju, izmičući ih iz standardne pasivne i konzumerističke pozicije turista. S druge strane, siva) (zona kroz jednu od programskih linija nazvanu Kritički turizam predstavlja odabir umjetničkih radova i projekata koji se reflektiraju na razne, uglavnom negativne, posljedice turizma s naglaskom na poimanje zajedničkih dobara neke zajednice, kao što su javni prostor i infrastruktura.

Izložba predstavlja odabir radova umjetnika koji na kritički način tematiziraju turizam općenito kroz umjetničke interpretacije ove teme koristeći ih kao sredstvo za komentiranje i kritiziranje dominantnih društveno-kulturnih i političko-ekonomskih praksi, stavljajući naglasak i usmjeravajući pogled prema etikama, poetikama i politikama prostora. Metodologije Kritičkog turizma mogu se tako aplicirati kao case-study na slične turističke lokacije tj. destinacije diljem svijeta.

Umjetnici/e: Boris Cvjetanović, Jana Dabac, Vitar Drinković, Katerina Duda, Darko Fritz, Dina Gligo i Vedran Gligo, Igor Grubić, Andreja Kulunčić, Božena Končić Badurina, Jelena Lovrec, Maja Marković, Edita Pecotić, Ivan Ramljak, projekt Reciplaža (Valerija Jurjević, Sanda Hančević, Darko Fritz), Ilija Šoškić, Vice Tomasović

Kustos: Darko Fritz
Dizajn: Sven Sorić

HKD klub
Skip to content