Retrospektiva međunarodne izložbe ex librisa Rijeka 1997.-2003.
Retrospektiva međunarodne izložbe ex librisa Rijeka 1997.-2003.
3.-22.11.2022.

Nakon četiri uspješno održane međunarodne izložbe ex librisa pod vodstvom prof. Josipa Butkovića, u svojoj obljetničkoj godini Galerija Kortil ponovo je aktualizirala ovaj zanimljivi grafički format izložbom koja je pokazala najuspješnije ex librise do sada izložene u Kortilu.

Prva međunarodna izložba ex-librisa u Rijeci, održana 1997. godine tematski je bila posvećena 500 godini rođenja slikara Julija Klovića. Od tada su organizirane još tri izložbe ex-librisa: druga na temu 50 godina Vijeća Evrope, treća na temu Stara pisma i četvrta na temu Čovjek i riba. Sve četiri izložbe okupile su veliki broj autora – na prvu se odazvalo 191 autora s 449 ex-librisa, na drugu 268 autora sa 614 ex-librisa, a na treću izložbu odazvalo se 332 autora sa 764 ex-librisa.

Na poziv organizatora četvrte međunarodne izložbe ex-librisa odazvao se 581 autor iz 46 zemalja s 1.180 ex-librisa što ovu izložbu i dalje čini jednom od najvećih te vrste u Evropi.

Od svih prispjelih ex-librisa sve četiri izložbe jedan primjerak ex-librisa se odlukom Organizacijskog odbora poklanja Sveučilišnoj knjižnici Rijeka gdje se trajno pohranjuje. Zahvaljujući tome danas nam je moguće organizirati retrospektivnu izložbu sa svim važnijim nagrađenim listovima autora sve četiri izložbe.

Izložbe su organizirane pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske te supokroviteljstvom Primorsko goranske županije i Grada Rijeke.

HKD klub
Skip to content