Mirko Ilić: Kazališni plakat
Mirko Ilić: Kazališni plakat
2.-12.5.2019.

U sklopu programa Međunarodnog festivala malih scena, postavljena je izložba kazališnih plakata svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića iz zbirke plakata Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Tridesetak plakatnih rješenja karakteristični su za osebujni autorski potpis jednog od najvećih imena grafičkog dizajna i ilustracije s ovih prostora.

Ilić je početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća pokrenuo novi val zanimanja hrvatske javnosti za strip, snažno označio prodor dizajna na naše područje i postigao iznimne rezultate u ilustraciji, 3D grafici i edukaciji. Time je obilježio našu scenu, ne samo grafičkog dizajna, glazbe novog vala, nego i brojnih naslovnica, časopisa, tjednika, novina pa do kazališnih plakata.

Plakati izloženi u galeriji Kortil većinom su iz razdoblja uglavnom 1976.- 1986. za zagrebačka kazališta. Svjež, pronicljiv i peckav, Mirko Ilić (1956.) je u nekih stotinjak rješenja kazališnog plakata, koliko ih broji u svojoj biografiji, dokazao zavidnu razinu interpretacijske izvedbe slikovnog prikaza.

Često mijenjajući stilove i tehnike, od realističkog crteža čvrstih kontura, kolažnih tehnika, fotomontaža, tipografskih rješenja do domišljatih kombinacija visoke i pop-kulture, kao predstavnik nove generacije grafičkih dizajnera stasale krajem sedamdesetih i tijekom osamdesetih godina 20. stoljeća, u središte postavlja ideju koju prenosi na sažet, reduciran i svima razumljiv način.

Kustosica izložbe: Sabina Salamon
Postav izložbe: Emilija Nakić, Luka I Jolanda Todorović
Organizacija: MFMS Rijeka i Galerija Kortil

HKD klub
Skip to content