Arsen Roje: Zatvaranje kruga
Arsen Roje: Zatvaranje kruga
21.10.-2.11.2019.

Plakat filma M.A.S.H. pohranjen nam je u vizualnoj memoriji još iz ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Široj javnosti manje je poznat podatak da je autor tog plakata upravo Arsen Roje, rodom iz Splita, koji se 1968. godine doselio u New York. Za ovaj je plakat dobio prestižnu nagradu Motion Picture Advertising Award, kao i za plakat filma Casanova Federica Fellinija iz 1977. godine. To mu je donijelo svjetsku slavu, no Roje se cijelog života, a umro je 2007. u Los Angelesu, bavio slikarstvom. Galerija umjetnina je u Splitu, a potom i u Rijeci postavila izložbu pod naslovom Zatvaranje kruga. Sintagma zatvaranja kruga ovdje funkcionira na razini sadržaja izložbe: povezuje umjetnikova djela i cikluse izvedene u prvoj dekadi njegove karijere u rodnom Splitu s radovima nastalima u posljednjoj dekadi njegova života u Los Angelesu, gradu koji mu je postao drugim domom i u kojem je proveo zrele godine života i umjetničke karijere.

Izložbu čini ciklus crteža velikih formata iz 1965./66. godine u varijaciji pop-artističke manire za potrebe svoje prezentacije u New Yorku, dok drugi dio  predstavlja ulja na platnu, također velikih dimenzija, iz posljednje dekade autorova života.

„Roje je u uvjetima američkog umjetničkog sustava izgradio i afirmirao svoje slikarsko djelo, no da li je to bilo ono o čemu je sanjao kad je odlazio iz Splita ostaje njegova intimna osobna tajna.

Ostao je u suštini po naravi svoje kulture europskim umjetnikom, zacijelo prije svega zato jer je u svoje slikarsko djelo, poglavito ono iz posljednjih godina, unio i upisao vlastitu, moglo bi se reći tragičnu egzistencijalnu sudbinu….“. (iz predgovora Ješe Denegrija)

Kustosi i autori izložbe: Ješa Denegri i Branko Franceschi
Postav izložbe: Branko Franceschi
Organizacija: Galerija umjetnina Split i Kortil

HKD klub
Skip to content