Ars, artis(t) – femininum
Ars, artis(t) – femininum
7.-16.3.2017.

Uobičajeno i najčešće korišteno značenje latinske riječi Ars je – umjetnost. No, ostala značenja prijevoda otvaraju puno širu sliku samog pojma: vještina, zanat, umijeće, tehnika, metoda… I upravo je to tema naše izložbe.
Artis(t) – femininum govori da je riječ o autoricama koje svoje stvaralaštvo temelje na akademskom, umjetničkom obrazovanju.

Ono što opravdava njihovo sudjelovanje na izložbi je što svoju umjetničku estetiku uspješno primjenjuju na produkciju upotrebnih predmeta. Taj iskorak iz svijeta umjetnosti (slikarstvo, skulptura, dizajn, grafika…) u svijet funkcije, uvodi ih u kompleksan proces proizvodnje čiji produkt može biti serijski handmade ili multiplicirani unikat. U svakom slučaju krajnji ishod je proizvod prepoznatljivog identiteta i estetike koja se upisuje u našu vizualnu memoriju.

Umjetnice ili dizajnerice Nada Debelić, Svjetlana Despot, Doris Fatur, Nisa Hrvatin, Ana Glažar, Maja Pejčinović, Vesna Jakić, Mirna Sišul, Sanja Stojković, Marina Marinski i Biserka Vranić imaju svoj proizvod. Većina njihovih produkcija je brendirana. U tom su složenom procesu objedinile sve segmente koji su prethodili finalnom proizvodu: ime i znak, logo, vizualni identitet, marketinšku kampanju, ambalažu… sve što čini brand. No, najviše od svega čini ga njihova autorska osobnost. Identiteti izloženih brandova (i onih koji će to tek postati) građeni su na tradicijskim, ekološkim, estetskim ili osobnim vrijednostima, ali svoj uspjeh i prepoznatljivost najviše mogu zahvaliti vlastitoj kreativnosti, hrabrosti i talentu.

Izložba je organizirana povodom Međunarodnog dana žena.

Kustosica izložbe: Jolanda Todorović
Postav izložbe: Jolanda Todorović
Organizacija: Hrvatska gospodarska komora i Kortil

HKD klub
Skip to content