Agata Freyer: Od skice do lutke
Agata Freyer: Od skice do lutke
4.-19.11.2016.

Izložba je važan pregled stvaralačkog opusa Agate Freyer i njenog doprinosa lutkarskoj umjetnosti u Sloveniji i šire, a postavljena je u sklopu 21. Revije lutkarskih kazališta.

Namijenjena je svim uzrastima, ali prvenstveno najmlađim posjetiteljima kojima pruža uvid u cjelokupni postupak stvaranja likovnih djela i lutaka. Posjetitelji mogu upoznati kreativni proces stvaranja počevši od skice, crteža i kipa do same lutke kao cjelovitog scenskog bića, te pregledati skice, fotografije i video zapise koji uprizoruju detaljni postupak izrade lutaka.

Agata Freyer otkrila je svoju ljubav prema oblikovanju lutaka još u studentskim godinama. Svoje prve skice za lutke i scenografiju ostvarila je 1969. godine za predstavu Fidl Fadl u Lutkarskom kazalištu Jože Pengov, te je tom umjetničkom izrazu posvetila veći dio svog stvaralaštva.

Kreirala je lutke, scenu i kostime za četrdesetak predstava u profesionalnim kazalištima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Mnoge su obišle i brojne festivale uz odlične kritike stručnjaka i publike. Oblikovala je lutke i za različite televizijske lutkarske emisije, a za kreaciju lutaka i scene primila je višestruke nagrade.

Na izložbi su predstavljene lutke za sljedeće predstave: Fidl Fadl / Botafogo, 1969., Trnoružica, 1992., Tobija, 1996., Magarac iz Nazareta, 1997., Zvijezdica spavalica, 1998., Martin Krpan, 2000., Kućica od kocaka, 2003., Sve o Žaklinama, 2004., Mala vještica, 2005., Velika kušnja Svetog Antuna, 2008.

Organizacija: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Postav: Agata Freyer i Edi Majaron

HKD klub
Skip to content