VR @ Port of Dance / CoisCéim Dance Theatre: Francis Footwork

GRUPA JE POPUNJENA.


Program je namijenjen djeci od 6+ godina, bez potrebnog plesnog predznanja, predstava je na engleskom, a radionica na hrvatskom jeziku.
Trajanje: 40 min VR predstava + 60 min radionicaTrajanje: 40 min VR predstava + 60 min radionica


Radi se o dvodijelnom programu koji se sastoji od gledanja predstave Francis Footwork CoisCéim Dance Theatrea iz Irske, snimljenoj u tehnici virtualne stvarnosti, nakon koje slijedi interaktivna plesna radionica vezana uz radnju predstave.

Predstava Francis Footwork posvećena je ljubavi prema pokretu, slobodi i njegovanju vlastite kreativnosti – Dancing is like dreaming with your feet. Od svoje premijere 2019. godine doživjela je brojne izvedbe praćene oduševljenim kritikama medija, a u proljeće 2022. godine predstava je u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves, čiji je član i HKD na Sušaku, snimljena u tehnici virtualne stvarnosti (VR) i od tada je na turneji po irskim školama. Francis Footwork prva je plesna predstava za djecu snimljena u sklopu VR projekta ove plesne mreže, a snimatelj je bio Igor Crnković iz riječke Pilot Medie, dugogodišnji partner HKD-a i Aerowavesa za VR.


Nakon gledanja predstave, radionica Kreativne plesne priče nudi aktivno sudjelovanje, istraživanje i kreativno stvaranje plesne umjetnosti kroz kinestetičko učenje u zajednici. Crpeći inspiraciju iz predstave Francis Footwork, radionice su osmišljene kako bi djeci približile priču i glavne likove, te im izgradile svijest o plesnoj izvedbi. Pod vodstvom iskusne plesne umjetnice/učiteljice, djeca su vođena kroz niz fizički dinamičnih vježbi i inventivnih zadataka te su pozvana da kreiraju, uvježbavaju i izvode vlastitu jedinstvenu priču.
Radionicu će voditi Andreja Brozović Adžić Kapitanović.


Ime CoisCéima dolazi od irske riječi za korak i izgovara se Kush Came. Skupina već dvadeset i pet godina za cilj ima predstavljanje autorskih izvedbi za velike i male, kako na sceni, tako i na filmu, i to diljem Irske i inozemstva. Njihov stil izvedbe je osebujan, suvremen i prštav, uz dužno poštovanje prema svakodnevnom. Umjetnički direktor David Bolger prihvaća razne plesne stilove, kako bi artikulirao narative i emocije koje su relevantni za podneblje u kojem živimo.

Foto: Hugo Glendinning i Ros Kavanagh


Ulaz je slobodan, uz obaveznu najavu na press@hkd-rijeka.hr.


Od 10. do 15. svibnja 2023. u Rijeci će se ponovno moći pogledati vrhunska ostvarenja suvremenog plesa zahvaljujući festivalu Port of Dance koji će se održati na raznim gradskim lokacijama, a uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti (VR) uz predstave će se moći otputovati i puno dalje od Rijeke. Ovogodišnji Port of Dance donosi izbor recentnih predstava europske i domaće plesne scene: pet plesnih predstava, jedan plesni laboratorij, jedan plesni video te tri predstave u virtualnoj stvarnosti, od kojih je jedna namijenjena djeci i uključuje i interaktivnu plesnu radionicu.
PROGRAM FESTIVALA >

HKD klub
Skip to content