VR @ Port of Dance / Anastasia Valsamaki: Body Monologue

Trajanje: 19 min


Što može tijelo? Ovo je retoričko pitanje koje Anastasija Valsamaki u svojoj solo izvedbi iznosi na pozornicu. Kroz ovo propitivanje Valsamaki ne istražuje samo izražajne sposobnosti tijela, već narativ provocira i plesni jezik. Slijedeći strukturu monologa, ovo se djelo vraća elokventnoj tišini tijela koje progovara pokretom. Tišina sastavljena od gesta, stanki, savitljivih oblika i nepoznatih stanja tijela, privlači naše poglede. Body Monologue obuhvaća fluidnost značenja koje tijelo prenosi kroz ples.
Djelo je transkribirano u medij virtualne stvarnosti, tako da se snažan monolog tijela također dijeli i kao privatno i intimno iskustvo plesačice za svakog pojedinog gledatelja. Predstava je za VR snimljena u impresivnom napuštenom kamenolomu u blizini Atene, a snimatelj je bio Igor Crnković iz riječke Pilot Medie, dugogodišnji partner HKD-a i Aerowavesa za VR.


Bilo da se bori s krhkom ravnotežom između skupine i pojedinca ili se posvećuje maloj solo formi, istraživanja Anastasije Valsamaki uvijek su vođena idejom čistog pokreta. Za ovu mladu koreografkinju, ples predstavlja način razmišljanja i promatranja, koje se nalazi iznad svake narativne namjere ili potrebe za pričom. Svoju karijeru plesačice i profesorice suvremenog plesa kombinira sa stvaranjem vlastitog rada. Anastasia Valsamaki diplomirala je na Grčkoj nacionalnoj školi za ples (KSOT).

Naslovna fotografija: Igor Crnković


Ulaz je slobodan, uz obaveznu najavu na press@hkd-rijeka.hr.


Od 10. do 15. svibnja 2023. u Rijeci će se ponovno moći pogledati vrhunska ostvarenja suvremenog plesa zahvaljujući festivalu Port of Dance koji će se održati na raznim gradskim lokacijama, a uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti (VR) uz predstave će se moći otputovati i puno dalje od Rijeke. Ovogodišnji Port of Dance donosi izbor recentnih predstava europske i domaće plesne scene: pet plesnih predstava, jedan plesni laboratorij, jedan plesni video te tri predstave u virtualnoj stvarnosti, od kojih je jedna namijenjena djeci i uključuje i interaktivnu plesnu radionicu.
PROGRAM FESTIVALA >

HKD klub
Skip to content