Porto Etno 1. dan: Porto Etno orkestar feat. Tamara Obrovac & Melanie Bong / Ketekalles

Porto Etno festival u četvrtak 1.6. prigodno otvara kućni bend Porto Etno Orkestar, predvođen Zoranom Majstorovićem, uz dva vrhunska vokala – uvijek dragu gošću u Rijeci Tamaru Obrovac i njemačku jazz pjevačicu Melanie Bong. Prvi dan festivala zatvara španjolska grupa Ketekalles, poznata po svojim energičnim nastupima, friško pristigla s turneje po Južnoj Americi.


SATNICA
Porto Etno orkestar feat. Tamara Obrovac & Melanie Bong – 21:00 sat
Ketekalles – 22:30 sati


Za Porto Etno orkestar može se reći da je glazbeni temelj festivala; od samog početka festivala 2017. godine nastupa na svakom Porto Etnu kao pratnja brojnim gostima, ali i s vlastitim numerama. Orkestar predvodi nagrađivani riječki multiinstrumentalist Zoran Majstorović (gitara, oud, voditelj orkestra), a tu su još Bojan Skočilić (kontrabas, bas gitara), Dorian Cuculić (klavijature), Vanja Vitezić (udaraljke), Leonard Berisha (bubanj), Robert Mikuljan (truba) i Luka Vrbanec (saksofon).

Foto: Gordana Kvajo

Tamara Obrovac jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na našoj sceni – pjevačica, skladateljica, tekstopiskinja i flautistica. Jedna je od najupečatljivijih umjetnica hrvatske glazbene scene, čelična istarska lady, čiji je glavni izričaj etnički nadahnut suvremeni jazz pod utjecajem osebujne glazbene i dijalektalne tradicije Istre.

Foto: Mare Milin

Melanie Bong je jazz skladateljica, pjevačica i producentica rođena u Münchenu kao kći baltičko-pruskog slikara i sinto (romske) pjevačice-glazbenice. Glazbeno obrazovanje stekla je u Grazu i New Yorku uz neke od najvećih vokalista našeg vremena – Sheilu Jordan, Jaya Claytona, Andya Beya i Marka Murphya. Sa svojim je turnejama proputovala Europu, Izrael, Palestinu i Japan.

Ketekalles je ženska grupa osnovana 2016. godine. Bez straha spajaju sve urbane stilove: rumbu, funk, hip-hop, soul, rock, pop, čak i trap; nemoguće je ne prepoznati njihovu glazbu kad se jednom čuje. Nakon uspješne turneje po Latinskoj Americi, gdje su obišle i rasprodale brojne pozornice u Čileu, Argentini i Urugvaju, Ketekalles se vraćaju u Europu gdje zatvaraju turneju El Pacto, a na putu im se našao i Porto Etno festival.

Foto: Baja


Ulaznice po cijeni od €15 (113,03 kn) u pretprodaji moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,85 (6,40 kn) za obradu transakcije.

Na dan koncerta ulaznice će se moći kupiti i u Exportdrvu po cijeni od €20 (150,70 kn), a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka koncerta.

Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a i u Exportdrvu), a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.


Porto Etno međunarodni je festival svjetske glazbe i gastronomije koji se u Rijeci kontinuirano održava od 2017. godine. Festival je utemeljen na 20 godina tradicije manifestacije Etno smotra koja se u Rijeci održavala s ciljem prezentiranja kulture nacionalnih manjina koje djeluju u gradu i županiji, a svoj novi oblik i naziv Porto Etno dobio je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Od 2020. godine organizaciju preuzima Hrvatski kulturni dom na Sušaku (HKD).
Cilj festivala je putem glazbe i gastronomije promovirati multikulturalnost, različitost i toleranciju. Od 2022. godine Porto Etno festival postao je dio europske mreže MOST Music kojoj je misija osnaživanje glazbenog tržišta Balkana povezivanjem i podržavanjem umjetnika, festivala, klubova i institucija na svjetskom glazbenom tržištu.

HKD klub
Skip to content