Port of Dance / Jesús Rubio Gamo / EN-KNAP & ZPA: Gran Bolero

Trajanje: 50 min


Gran Bolero nastao je u koreografiji španjolskog umjetnika Jesúsa Rubia Game te u suradnji Zagrebačkog plesnog ansambla (ZPA) i slovenske plesne skupine EN-KNAP.
Riječ je o adaptaciji i nadogradnji predstave inicijalno rađene za šest plesača iz Barcelone i šest plesača iz Madrida, čije su izvedbe osvojila srca kritike, kao i brojne nagrade od kojih se posebno izdvaja španjolska nacionalna nagrada za izvedbene umjetnosti MAX. Ovog prilikom, šest zagrebačkih i šest ljubljanskih plesača posvećuje se u zajedničkoj plesnoj izvedbi i vraća svevremenost Ravelovoj partituri.

Moj rad kombinira matematičke strukture sa osjetilnim intenzitetom. Volim komponirati formalne arhitekture tijela koje dopuštaju emocijama da pršte. Volim istraživati male varijacije i detalje unutar ponavljanja, gledati ritmičke mogućnosti jednostavnih radnji.
Jesús Rubio Gamo

Napisao sam samo jedno remek-djelo – Boléro. Nažalost, u njemu nema glazbe.
Joseph Maurice Ravel

Jesús Rubio Gamo s Josephom Mauriceom Ravelom. Joseph Maurice Ravel s Jesúsom Rubiom Gamom. Gran Bolero s Bolérom, Boléro s Gran Bolerom. Ponavljanje, koreografirano glazbom, pokretom i ništa manje važnim glasom. Ponavljanje ne ubija, ponavljanje spašava.
Dražen Dragojević


Boléro (1928.) je klasična skladba koja je sve samo ne klasična. Cijeli orkestar, svi instrumenti, protivno konvenciji, okupljeni, skupljeni u jedan krešendo u C-duru s nekim strateškim udvajanjima ili konceptualni skokovi & all that jazz, jedno ponavljanje ili eskalacija koja traje dobrih četvrt sata i temelji se na isključivo dvotaktnom ritmu sa 169 ponavljanja. Ostinato, upravo onaj ritam koji će zavladati mehaničkom glazbom i klupskim plesnim podijima u drugoj polovici 20. i prvoj polovici 21. stoljeća. „Mehanički“ nije slučajan pridjev. Boléro se oslanja na bolero, (španjolski) tradicionalni plesni i glazbeni format, žanr iz druge polovice 18. stoljeća, ali u svom orkestralnom, instrumentalnom rastu, sve je samo ne tradicionalan. Balet, kojemu je Boléro izvorno trebao poslužiti kao orkestralna, instrumentalna osnova, u prikazivanju je ciljao na španjolsku tradiciju.

Jesús Rubio Gamo (1982.) je plesač i koreograf iz Madrida, predstavnik izvaninstitucionalne plesne scene Španjolske. Nakon studija baleta, suvremenog plesa, kazališta i književnosti, dobio je MAE-AECI stipendiju za studij plesa u inozemstvu. Preselio se u London, gdje je uz sve pohvale završio magisterij koreografije na London Contemporary Dance School. Magistrirao je i izvedbene umjetnosti u Museo Nacional de Arte Reina Sofía u Madridu.

ZPA je renomirani ansambl suvremenog plesa, a od svog osnutka do danas ostao je beskompromisan u promišljanju vlastitog umjetničkog izričaja. Stvorio je veliki broj plesača i plesnih stručnjaka koji danas uspješno djeluju u zemlji i inozemstvu. Iznimna reputacija ansambla počiva na originalnim radovima, koji se prvenstveno ističu performativnom snagom izvođača i jedinstvenom spremnošću da se odgovori na izazove različitih autorskih poetika.

EN-KNAP, kojeg je devedesetih godina osnovao koreograf Iztok Kovač, iznjedrio je 2007. međunarodnu plesnu kompaniju EN-KNAP Group, koja je od svog osnutka jedini profesionalni ansambl suvremenog plesa u Sloveniji. Skupina koju čine plesači iz cijeloga svijeta odabrani na međunarodnoj audiciji, može se pohvaliti iznimnim repertoarom, nastalim u suradnji s međunarodno priznatim koreografima i redateljima izrazito raznolike estetske provenijencije.

Foto: Andrej Lamut i Jelena Janković


Ulaznice po cijeni od €7 (52,74 kn) moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije.
Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.
Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice, isključivo na blagajni HKD-a, a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.


Od 10. do 15. svibnja 2023. u Rijeci će se ponovno moći pogledati vrhunska ostvarenja suvremenog plesa zahvaljujući festivalu Port of Dance koji će se održati na raznim gradskim lokacijama, a uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti (VR) uz predstave će se moći otputovati i puno dalje od Rijeke. Ovogodišnji Port of Dance donosi izbor recentnih predstava europske i domaće plesne scene: pet plesnih predstava, jedan plesni laboratorij, jedan plesni video te tri predstave u virtualnoj stvarnosti, od kojih je jedna namijenjena djeci i uključuje i interaktivnu plesnu radionicu.
PROGRAM FESTIVALA >

HKD klub
Skip to content