Port of Dance / Boglárka Börcsök & Andreas Bolm: Figuring Age

Trajanje: 45 min izvedba + 15 min video instalacija


Figuring Age je transgeneracijska, višeslojna i uznemirujuća izvedba-instalacija koja se odigrava u rubnom prostoru između filma, plesa i kazališta.

U izmišljenoj seansi prizivanja duhova, posjetitelji se susreću s tri starije plesačice: Évom, Irén i Ágnes, stare između 90 i 101 godine, a koje su 1930-ih udarale temelje modernog plesa u Mađarskoj. Inspirirani snimkama plesačica snimljenih u njihovim privatnim domovima, umjetnički tandem stvorio je minucioznu koreografiju koja svojim protagonisticama omogućuje „post mortem“ povratak na pozornicu koristeći Börcsökino tijelo i glas kao medij. Prateći te tri žene u njihovim životnim transformacijama i traganjima za novim izrazima plesnih praksi, a sve s ciljem preživljavanja društveno-političkih promjena u 20. stoljeću, dvoje umjetnika istražuju ustrajnost, tišinu i traumu upisanih u tijelo i pokret.


Boglárka Börcsök (1987.) je izvođačica i koreografkinja odrasla u blizini rumunjske i srpske granice, u nizinskom dijelu jugoistočne Mađarske. Studirala je suvremeni ples na Privatnom sveučilištu Anton Bruckner u Linzu i na P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) u Bruxellesu. Trenutno živi i radi u Berlinu i Budimpešti.
Njezin rad temelji se na arhivskom istraživanju, osobnim susretima i praksi slušanja i gledanja. Zanima je kako su sjećanje i povijest dostupni ne samo u arhivskom obliku, već se mogu izraziti kroz glasove, geste i pokrete, kao koegzistirajuća dimenzija sadašnjosti.

Redatelj i producent Andreas Bolm (1971.) rođen je u Kölnu u Njemačkoj, u obitelji majke Mađarice i oca Nijemca. Nakon što je u Manchesteru radio kao glazbenik i inženjer zvuka, počeo je eksperimentirati s fotografijom, zvukom i videom. Studirao je film na filmskoj akademiji FAMU u Pragu i na dokumentarnom odjelu Sveučilišta za televiziju i film u Münchenu. Andreas trenutno radi između Njemačke, Mađarske i Francuske. Njegovi filmovi prikazuju ljude u njihovim društvenim i obiteljskim okruženjima, ispitujući tanku liniju između dokumentarca i fikcije.

Börcsök i Bolm surađuju od 2017. godine.

Fotografije: Andreas Bolm


Ulaznice po cijeni od €7 (52,74 kn) moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije.
Na dan predstave, ulaznice će se moći kupiti i u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka.
Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a i na mjestu održavanja predstave), a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.


Od 10. do 15. svibnja 2023. u Rijeci će se ponovno moći pogledati vrhunska ostvarenja suvremenog plesa zahvaljujući festivalu Port of Dance koji će se održati na raznim gradskim lokacijama, a uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti (VR) uz predstave će se moći otputovati i puno dalje od Rijeke. Ovogodišnji Port of Dance donosi izbor recentnih predstava europske i domaće plesne scene: pet plesnih predstava, jedan plesni laboratorij, jedan plesni video te tri predstave u virtualnoj stvarnosti, od kojih je jedna namijenjena djeci i uključuje i interaktivnu plesnu radionicu.
PROGRAM FESTIVALA >

HKD klub
Skip to content