Jug s tisuću lica [Kuća tradicija – Mađarski državni narodni ansambl]

Ova predstava prvi put u povijesti mađarskog scenskog folklornog plesa prikazuje raznoliku tradicijsku kulturu raznih naroda: Mađara, Srba, Hrvata, Nijemaca i Rumunja, koji žive na području nekadašnjeg južnog dijela Austro-Ugarske. Ova tzv. južna regija ima raznoliku plesnu i glazbenu tradiciju te u sebi nosi specifičnosti srednjoeuropske i balkanske kulture koje su na ovim prostorima međusobno utjecale jedna na drugu.

Voda je važan dramaturški motiv predstave: Tisa, Drava, Sava, Maroš i Mura – toliko potoka i rijeka teče u istome smjeru kako bi u Dunavu postale jednake. Bogata simbolika vode; voda kao izvor života, sredstvo za pročišćenje i element preporoda, specifična je za sve kulture. Taj raskošni sadržaj nas vodi kroz različita vremenska razdoblja, omogućavajući nam uživanje u specifičnoj plesnoj i glazbenoj kulturi svakog krajolika. Na pozornici se prikazuju pojedini scenski prizori uz animaciju, video projekcije i igru sjena. Vrlo važan dio predstave tvore izvorne nošnje, koje prikazuju različitost pojedinih etničkih skupina, s obzirom na krajeve u kojem su nastale.

Predstava je nastala u okviru suradnje Palače umjetnosti u Budimpešti (MÜPA) i Kuće tradicija – Mađarskog državnog narodnog ansambla.

Glazbeni redatelj: László Kelemen
Glazbeni urednici: Attila Gera, László Kelemen, István Pál Szalonna
Skladatelji: Milán Hetényi, László Kelemen
Koreografi: Dezső Fitos, Enikő Kocsis
Kostimografkinja: Enikő Kocsis
Scenografkinja: Zsuzsa Molnár
Animacija: Enikő Sárvári
Oblikovatelj svjetla: Kornél Papp
Redatelji: Gábor Mihályi, Dezső Fitos, Enikő Kocsis
Ansambl predstave: plesni zbor i orkestar Mađarskog državnog ansambla, Orkestar KOLO, i gostojući izvođači, suradnici putem audiozapisa: DALINDA (po pozivu), Pál Lajos (po pozivu)
Solisti: Eszter Pál / Júlia Kubinyi, Milán Hetényi
Dirigent: Ferenc Radics
Voditelj plesnog zbora: György Ágfalvi
Asistenti plesnog zbora: Beatrix Borbély, Katalin Jávor, Máté Farkas, ifj. Zoltán Zsuráfszky
Umjetnički voditelj: István Pál Szalonna
Vodtelj ansambla: Gábor Mihályi


Ulaznice po cijeni od €4 (30,14 kn) moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije.
Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.

Popust za članove HKD kluba: 20% uz upisivanje kȏda s članske iskaznice

Popust za umirovljenike i studente: 50%
Popust se ostvaruje isključivo na blagajni HKD-a, koja je otvorena sat vremena prije predstava.
Umirovljenici ostvaruju popust uz predočenje iskaznice Matice umirovljenika ili osobne iskaznice na kojoj se vidi da je osoba starija od 65 godina, a studenti uz predočenje x-ice.


Prije izvedbe predstave, u 17 sati u atriju HKD-a, održat će se i radionica za djecu Susret s narodnom tradicijom u organizaciji Mađarskog državnog narodnog ansambla.

HKD klub
Skip to content