Porto Etno 2. dan: RInkluzija Projekt Bend / Charlotta Kerbs & Sanjay Khan

Drugi dan Porto Etno festivala obilježit mali RI Rockeri iz RInkluzija projekt benda i finsko-indijski duo Charlotta Kerbs & Sanjay Khan. Ulaz na ovaj dan festivala je besplatan.


SATNICA
Charlotta Kerbs & Sanjay Khan – 21:00 sat
RInkluzija projekt bend – 22:00 sata


Finkinja Charlotta Kerbs i Indijac Sanjay Khan upoznali su se na festivalu u Švedskoj u ljeto 2022. gdje su oboje nastupali. Ubrzo nakon toga započeli su suradnju; inspirirani glazbom i kulturom onog drugog, spajaju finsku i nordijsku glazbenu tradiciju s tradicionalnom i klasičnom glazbom iz Indije. Glazba koju zajedno stvaraju je meditativna, mistična, ali i razigrana i energična te poziva na interakciju i ples. Glazbom donose poruku ljubavi i radosti, širokih osmijeha i otvorena srca.

Charlotta Kerbs renomirana je i svestrana pjevačica, glazbenica i skladateljica koja djeluje unutar mnogo različitih glazbenih žanrova, snažno ukorijenjenih u jazz, soul i nordijsku narodnu glazbu. Radi kao session pjevačica diljem Europe i SAD-a, a također sklada i kazališnu glazbu.

Sanjay Khan je pjevač, virtuoz na tabli, harmoniju i kartalu i nasljednik glazbenog znanja koje se provlači kroz sedam generacija njegove obitelji. Putuje svijetom i predstavlja sufijsku glazbu te tradicionalnu i klasičnu glazbu sjeverne Indije. U sklopu svojih turneja nastupio je u više od 80 zemalja, a svirao je i za kraljicu Elizabetu i Micka Jaggera.


RInkluzija projekt bend nastao je 2022. godine kao plod istoimenog projekta kojeg Udruga Ri Rock uspješno provodi s partnerima Udrugom RoMorčić i Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka od 2020. godine. Projekt obuhvaća marginaliziranu romsku i drugu socijalno ranjivu djecu i mlade kojima je pružena besplatna neformalna glazbena edukacija u cilju poticanja kreativnosti, pozitivnog psihofizičkog razvoja te aktivnog uključivanja u društveni i kulturni život zajednice.
RInkluzija projekt bend svira fuziju romske tradicionalne glazbe i raznih popularnih glazbenih pravaca. U bendu je aktivno devetero djece i mladih, šestero mentora, a nastupima priključuje i troje profesionalnih glazbenika.
Članovi klinci: Erdijan Iljazi (bubanj), Međid Osmani (vokal, tarabuka), Sakip Đerekarac (tarabuka), Denis Oršoš (djembe), Bruno Horvat (tarabuka), Edin Sarajlić (tarabuka), Claudio Mateljan (šuškalice), Andreas Host (tarabuka) i Nolan Katalenić (alt saksofon).
Mentori: Veronika Milinović (tarabuka), Vanja Kauzlarić (djembe), Kristijan Kirinčić (tarabuka), Goran Grgurev (djembe), Roko Pečarić (gitara), Davor Popdankovski (bas gitara), Petar Tepšić (tenor horna), Petra Zoretić (alt saksofon), Vedran Mijić (tenor saksofon), Jasmin Okanović (truba).


Zbog zdravstvenih problema, organizator koncerta Dejan Petrović Big Banda, udruga Kvarnerski pijat, je nažalost bila prisiljena otkazati nastup 2.6. na Porto Etnu. Svi koji su karte kupili online preko sustava mojekarte.hr povrat će dobiti na račun s kojeg su ih platili, a oni koji su karte kupili u Dallas Music Shopu, povrat novaca mogu dobiti tamo.


Porto Etno međunarodni je festival svjetske glazbe i gastronomije koji se u Rijeci kontinuirano održava od 2017. godine. Festival je utemeljen na 20 godina tradicije manifestacije Etno smotra koja se u Rijeci održavala s ciljem prezentiranja kulture nacionalnih manjina koje djeluju u gradu i županiji, a svoj novi oblik i naziv Porto Etno dobio je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Od 2020. godine organizaciju preuzima Hrvatski kulturni dom na Sušaku (HKD).
Cilj festivala je putem glazbe i gastronomije promovirati multikulturalnost, različitost i toleranciju. Od 2022. godine Porto Etno festival postao je dio europske mreže MOST Music kojoj je misija osnaživanje glazbenog tržišta Balkana povezivanjem i podržavanjem umjetnika, festivala, klubova i institucija na svjetskom glazbenom tržištu.

HKD klub
Skip to content