Vijesti

HKD na Sušaku i Galerija Kortil kreću u novu sezonu

Nakon ljetne pauze Hrvatski kulturni dom na Sušaku i Galerija Kortil kreću punom parom dalje, uz mnoštvo novih programa, dobro poznate kućne programe i međunarodne suradnje i gostovanja. Programe su na konferenciji za medije najavili ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić, voditeljica Galerije Kortil Ivana Lučić i koordinatorica programa u HKD-u Jelena Tondini.

Scenski programi
Program koji otvara novu sezonu je dječja plesna predstava Koloplet u školskim klupama Plesnog studija Axis 6. rujna, a za dječju publiku tu će još kroz rujan biti i dvije predstave Dramskog studija Pontes – Tik-tok-bum i Priča koja je postala tajna. Programski raznovrstan rujan nudi Smotru folklora i sevdaha u organizaciji KUD Sevdah, a glazbeni dio pokriva koncert Ivana Pešuta An Evening With Eric Clapton’s Songs. Za ljubitelje kazališnih predstava gostovat će Kerekesh teatar s komedijom Pod hitno na hitnu, a beogradski Atelje 212 dolazi s već skoro rasprodanom predstavom Lažljivica u kojoj glume legendarne glumice Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović. Dvojac riječkih nezavisnih kazališnih umjetnika Ivana Peranić i Žak Valenta završit će svoj izvedbeni triptih Rijeka Deluxe na njima značajnoj pozornici i polaznoj točki njihovih izvedbenih karijera, na sceni HKD-a na Sušaku.
Listopad otvaraju uvijek popularni stand upovi i monokomedije koji se nastavljaju i kroz ostatak sezone, pa će tako na pozornici HKD-a nastupiti Enis Bešlagić, Ivan Šarić, Rijad Gvozden, Marko Dejanović, Ana Poznanović… Kazalište Planet Art nakon rasprodane dvorane u ožujku ponovno gostuje s predstavom Tere i Luce i Anjom Šovagović – Despot i  Natašom Janjić – Medančić u naslovnom ulogama, a do kraja godine najavljeno je još nekoliko gostovanja ovog kazališta u HKD-u.
Kroz tri utorka u studenom gostovat će i Teatar Exit, a glavni povod je obilježavanje 30. godina rada ovog poznatog zagrebačkog kazališta.

Kućni programi
Tradicionalni HKD-ovi programi, Božićni koncert, koncert za Valentinovo i 8. mart su u visokoj pripremi, po već iskušanom receptu – za blagdansku atmosferu u HKD-u pobrinut će se jedan od poznatih glasova s Kvarnera Mario Lipovšek Battifiaca, za Valentinovo HKD najavljuje Kristijana Beluhana, a i za Dan žena će izvođač uskoro biti potvrđen.
Sada već etablirani festival suvremenog plesa Port od Dance najavljen je za period od 13. do 18. svibnja 2025. godine, a već je sada posložena selekcija recentnih domaćih i europskih plesnih ostvarenja te predstava u virtualnoj stvarnosti koje će se predstaviti na pozornici HKD-a i još nekoliko riječkih lokacija.
Festival world musica i gastronomije Porto Etno u 2025. godini slavi svoju 9. godinu, program je u posljednjim pregovorima te će uskoro biti poznat. Nakon odlično prihvaćene velike parade otvaranja Korzom na kojoj su nastupili Limena glazba Spinčići i brojna kulturno umjetnička društva Primorsko-goranske županije, odlučeno je da od sada svaki Porto Etno kreće upravo takvim slavljem tradicije i različitosti.
U 2025. napokon se vraća inkluzivni plesnjak Svi marš na ples koji je prije nego mu je corona poremetila planove rasplesao najširu moguću publiku – krajem 2019. godine u atriju HKD-a zajedno su plesali umirovljenici, mladi i oni između, osobe s invaliditetom, riječki plesni klubovi… – svi željni dobrih starih plesnjaka. HKD se nada u 2025. uspješno obnoviti taj program te u slučaju interesa organizirati ovakve plesnjake i redovitije.
Program vjernosti u kulturi HKD klub sa sve većim veći brojem članova punom snagom nastavlja dalje – članstvom u ovom klubu HKD nagrađuje svoje vjerne posjetitelje za njihove dolaske na izvedbene i likovne programe, omogućuje im popuste za pojedine programe te informira članove o svim događanjima u HKD-u.

Izložbeni program u Galeriji Kortil
Galerija Kortil će do kraja 2024. godine riječkoj publici predstaviti još četiri izložbe dok se izložbeni program za sljedeću godinu trenutno bira putem javnog poziva koji je otvoren još svega nekoliko dana do 9. rujna.
Nakon velike ljetne izložbe Drugost koja završava 14. rujna, jesenska sezona započet će 24. rujna izložbom Gledanje između slika riječke autorice Mirne Kutleše. Ovom samostalnom izložbom autorica predstavlja recentni slikarski ciklus koji označava njen svojevrstan povratak slikarstvu velikih formata, intimističkog karaktera i motivike čija se raznovrsnost proteže od dominantnih pejzaža preko animalistike, ljudskih figura pa sve do arhitekture, potičući nas da, kao što sam naslov kaže, značenjski prazan prostor između slika ispunimo vlastitim asocijativnim imaginarijem.
U listopadu slijedi novo izdanje međunarodnog programa izložbe i simpozija Glowing Globe u suradnji s medijskom umjetnicom i profesoricom Ingeborg Fülepp, a ove godine na temu Artificial Intelligence, Aesthetics, Ethics in Art.
Početkom studenog kustoski K kolektiv predstavit će radove studenata Akademije primijenjenih umjetnosti kroz projekt i izložbu Teorija i praksa referirajući se na zadanu temu iz područja teorije i povijesti umjetnosti, koja se u ovogodišnjem izdanju odnosi na pojam procesa.
Izlagačka godina zaključit će se u prosincu samostalnom izložbom Nadije Mustapić koja će kroz prostorno audio-video instalacije boravak u Galeriji Kortil pretvoriti u senzorno imerzivno iskustvo za posjetitelje.
Do kraja godine također se nastavlja ciklus radionica VMB Lab u Galeriji Kortil usmjeren na razvoj publike i aktivno uključivanje djece i mladih u aktivnosti Galerije koji provodi partnerska udruga VMB (Vijeće mladih Benčić).

Izložbe u atriju
Sve češće atrij HKD-a ugošćuje razne izložbe, pa će tako History Film Festival ove godine svoj izložbeni program održati upravo tamo, gdje će predstaviti zanimljivu izložbu Quarneroli – Hrvati u osvajanju Arktika. Ova izložba nastala u organizaciji Lions Cluba Quarneroli Lovran i Istra filma održava se povodom 150. obljetnice prve austro-ugarske polarne ekspedicije.
Najavljena je i izložba Židovske općine Rijeka Pravednici među narodima – Hrvatska autorice Branke Sömen. Izložba priča o hrabrim građanima Hrvatske koji su živjeli pod nacističkim režimom i odupirali se fašističkom ugnjetavanju, riskirajući svoje živote kako bi spasili Židove od progona i stradanja. Naslov Pravednik među narodima dodjeljuje Yad Vashem u Jeruzalemu onima koji nisu Židovi, a riskirali su svoje živote kako bi spasili Židove tijekom holokausta.

Međunarodne suradnje i virtualna stvarnost
HKD je uz članstva i aktivnosti u međunarodnim mrežama Aerowaves, Pan Adria, European Dance Development Network i MOST, od 2024. krenuo i s aktivnostima u novoj plesnoj platformi Moving Balkans zajedno s još 17 europskih partnera. U svibnju je u okviru ovog projekta uz potporu fonda Kreativne Europe napravljena koprodukcija predstave ARTissue: Lineage riječke koreografkinje Kristine Paunovski, s grčkim kolegama iz DAN.C.CE Unitiva. U svibnju 2025. u Rijeku dolazi 200-njak plesnih producenata pogledati dio predstava iz prvog showcasea ove plesne platforme, a gostoprimstvo HKD dijeli sa Zagrebom i Ljubljanom. Za 2025. također je zakazano snimanje jedne odabrane plesne predstave u virtualnoj stvarnosti (VR) te turneja po regiji sa snimljenim materijalom.
HKD i ove godine sudjeluje u projektu Ruksak pun kulture Ministarstva kulture i medija RH, dovodeći VR predstavu Francis Footwork i radionicu Kreativne plesne priče u škole u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima Hrvatske – u unutrašnjosti i na otocima.

Volonterski program
Volonterski program će i na jesen nastaviti provoditi svoje aktivnosti. HKD-ovi volonteri u kulturi pružit će organizacijsku podršku programima koje će organizirati ustanove u kulturi i izvaninstitucionalna scena, a u novoj sezoni očekuju ih mnogobrojne radionice koje će dijelom i sami osmisliti i provoditi. Nastavit će se suradnja s riječkim osnovnim i srednjim školama i njihovim volonterima na zajedničkim projektima, a jačanje međunarodne suradnje ostvarit će se sudjelovanjem na projektima koji uključuju bivše, aktualne i buduće europske prijestolnice kulture. Voditeljica Volonterskog programa HKD-a Asja Brusić trenutno boravi u Estoniji gdje zajedno s predstavnicima ostalih EPK gradova i volonterkom Amrom Ramić sudjeluje u projektu kojem je tema osnaživanje mladih kroz održivo volonterstvo.
Volonterski centar u Križanićevoj ulici, Mali HKD, bit će opremljen novim sadržajima koji će doprinijeti kvalitetnom provođenju slobodnog vremena volonterki i volontera. Prosinac će biti u znaku Međunarodnog dana volontera te će se, kao i svake godine, obilježiti raznim aktivnostima. 

Energetska obnova zgrade
HKD na Sušaku u suradnji s Gradom Rijekom kao svojim osnivačem već neko vrijeme priprema projektnu dokumentaciju za prijavu na javni poziv za unaprjeđenje kulturnih objekata, njihovu revitalizaciju i opremanje koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u sklopu poziva Obnova javne kulturne infrastrukture. Priprema projektne dokumentacije je u završnoj fazi te se do kraja godine očekuju rezultati. Ukoliko HKD-ova prijava bude prihvaćena, zgrada će najvjerojatnije ići u energetsku obnovu na ljeto 2025.

Sve aktualne programe u HKD-u na Sušaku i Galeriji Kortil moguće je pronaći na stranici www.hkd-rijeka.hr.

Vidimo se u Strossmayerovoj 1!

HKD klub
Skip to content