Vijesti

HKD-ove volonterke i volonteri u kulturi proslavili Međunarodni dan volontera kreativnim radionicama i druženjem uz podjelu poklona

Program volontiranja na kulturnim događanjima Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku jedinstveni je volonterski program u Hrvatskoj te predstavlja vrijedno naslijeđe projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Rijeka se ističe kao jedan od malobrojnih gradova europskih prijestolnica kulture koji su po završetku projekta nastavili razvijati svoje volonterske programe.

Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, obilježava se od 1985. godine s ciljem podsjećanja javnosti o prednostima i dobrobitima volonterskoga rada i njegovu doprinosu razvoju lokalne i šire zajednice. Tim povodom izlog HKD-a, kao i svake godine, krase fotografije volonterskih aktivnosti na kulturnim programima riječkih ustanova u kulturi i pripadnika nezavisne kulturne scene. Fontane na riječkom Jadranskom trgu i dizalice na riječkom lukobranu prigodno su u utorak navečer bile osvijetljene crvenim svjetlom, ističući boju koja podsjeća na volonterske majice. Volonterke i volonteri u kulturi ovaj su važni dan obilježili nizom aktivnosti.

U ponedjeljak 4. prosinca za učenike osnovne škole Nikola Tesla, s kojom HKD surađuje u području volonterstva kroz predmet Građanski odgoj i obrazovanje, održana je kreativna radionica za sudionike projekta „Školsko poslijepodne samo za mene“ – djecu u riziku od školskog neuspjeha i nastanka poteškoća u ponašanju te volonterke i volontere Školskog volonterskog kluba „Teslići volontiraju“. Učenici su, vođeni volonterkom Eminom Bašić, članicom Matice umirovljenika grada Rijeke, zajedno s roditeljima izrađivali anđele od vune koje će pokloniti svojim sugrađanima starije životne dobi. Materijal za radionicu donirale su građanke Rijeke.

U Malom HKD-u, prostoru za volonterske susrete i kreativno izražavanje, volonterke su izrađivale božićne vjenčiće  reciklirajući novinski papir. „Veliko finale“ obilježavanja Međunarodnog dana volontera održalo se u srijedu 6. prosinca kada je održano druženje uz podjelu poklona. Volonterkama i volonterima su se obratili zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, ravnatelj HKD-a Edvin Liverić Bassani i voditeljica volonterskog programa Asja Brusić.

HKD ima dodatni razlog za slavlje: volonterka Gorana Marković dobitnica je nagrade „Volonterka godine 2023.“ koju dodjeljuju Udruga za razvoj civilnog društva SMART – Volonterski centar Rijeka, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka. Podsjetimo, u 2020. godini ova je nagrada pripala HKD-u u kategoriji „Organizator volontiranja“, a iste je godine koordinatorica volontera Asja Brusić nagrađena Državnom nagradom za volontiranje.

„Jako sam ponosna na sve ove godine u kojima smo dokazali da ujedinjeni možemo savladati sve prepreke i izazove. Poštivanjem različitosti, međusobnim uvažavanjem i poticanjem na kolektivno djelovanje za opće dobro svi zajedno izgrađujemo humaniju i otporniju zajednicu“, naglasila je Brusić. Sve zainteresirane za sudjelovanjem u organizaciji kulturnih programa u gradu Rijeci, HKD na Sušaku poziva da se pridruže veseloj Facebook zajednici Volontiram u kulturi, prate Instagram stranicu, ispune Prijavnicu za volontiranje ili pošalju e-mail: asja@hkd-rijeka.hr.

HKD klub
Skip to content