Vijesti

Sedmi Porto Etno festival vraća se u Exportdrvo i najavljuje svog prvog headlinera – Dejan Petrović Big Band

Nakon što je tijekom svojih šest godina postojanja putovao po raznim lokacijama u Rijeci, ovogodišnji Porto Etno festival vraća se, vjerojatno i trajno, u prostor Exportdrva. Vikend koji ljubitelji ovog međunarodnog festivala svjetske glazbe i gastronomije moraju zaokružiti na kalendaru je onaj od 1. do 3.6., a najavljeni su i prvi izvođači – u petak 2.6. nastupa ambasador srpske trube Dejan Petrović sa svojim Big Band orkestrom, a za zagrijavanje je zadužen finsko-indijski duo Charlotta Kerbs & Sanjay Khan.

Prepoznatljivi zvuci truba, gitare i dobar groove osobna su karta ovog benda, čija se glazbena podloga može čuti i u velikom broju filmova Emira Kusturice. Orkestar Dejana Petrovića postoji od 1996. godine, a njegov osnivač i mentor bio je Mića Petrović, legendarni majstor trube iz Srbije. Bend 2006. godine mijenja koncepciju i prvobitnoj postavi puhačkih instrumenata priključuju se klavijatura, bubanj, perkusije i ženski vokal, te nastaju prvi koraci Big Banda uz stvaranje potpuno novog zvuka. Uskoro im se priključuju gitara i muški vokal, te bas gitara. Dejan Petrović i njegov Big Band orkestar ne biraju strane i žanrove, ne brinu o muzičkim pravcima, nego jednostavno rade ono što vole i što najbolje znaju – dobru muziku. Dejan Petrović Big Band u Rijeku dolazi uz pomoć udruge Kvarnerski pijat.

Finkinja Charlotta Curbs i Indijac Sanjay Khan upoznali su se na festivalu u Švedskoj u ljeto 2022. gdje su oboje nastupali. Ubrzo nakon toga započeli su suradnju; inspirirani glazbom i kulturom onog drugog, spajaju finsku i nordijsku glazbenu tradiciju s tradicionalnom i klasičnom glazbom iz Indije. Glazba koju zajedno stvaraju je meditativna, mistična, ali i razigrana i energična te poziva na interakciju i ples. Glazbom donose poruku ljubavi i radosti, širokih osmijeha i otvorena srca.

Charlotta Curbs renomirana je i svestrana pjevačica, glazbenica i skladateljica koja djeluje unutar mnogo različitih glazbenih žanrova, snažno ukorijenjenih u jazz, soul i nordijsku narodnu glazbu. Radi kao session pjevačica diljem Europe i SAD-a, a također sklada i kazališnu glazbu.
Sanjay Khan je pjevač, virtuoz na tabli, harmoniju i kartalu i nasljednik glazbenog znanja koje se provlači kroz sedam generacija njegove obitelji. Putuje svijetom i predstavlja sufijsku glazbu te tradicionalnu i klasičnu glazbu sjeverne Indije. U sklopu svojih turneja nastupio je u više od 80 zemalja, a svirao je i za kraljicu Elizabetu i Micka Jaggera.

S Porto Etno festivalom u Eksportdrvo dolazi i uvijek popularni gastro program koji nose predstavnici manjina koje djeluju u Rijeci i županiji. U subotu 3.6. gastro-znatiželjnici moći će isprobati njihove brojne nacionalne gastro-specijalitete, sve začinjeno s folklornim nastupima.

Glazbeni program za četvrtak 1.6. i za zatvaranje festivala u subotu 3.6. bit će objavljen uskoro.

Ulaznice po cijeni od €20 u pretprodaji za koncert Dejan Petrović Big Banda moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije.
Od 20. svibnja do 1. lipnja cijena ulaznice je €25.
Na dan koncerta, ulaznice će se moći kupiti i u Exportdrvu po cijeni od €30, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka koncerta.
Ulaz na gastro-folklorni program 3.6. je besplatan.


Porto Etno međunarodni je festival svjetske glazbe i gastronomije koji se u Rijeci kontinuirano održava od 2017. godine. Festival je utemeljen na 20 godina tradicije manifestacije Etno smotra koja se u Rijeci održavala s ciljem prezentiranja kulture nacionalnih manjina koje djeluju u gradu i županiji, a svoj novi oblik i naziv Porto Etno dobio je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Od 2020. godine organizaciju preuzima Hrvatski kulturni dom na Sušaku (HKD).
Cilj festivala je putem glazbe i gastronomije promovirati multikulturalnost, različitost i toleranciju. Od 2022. godine Porto Etno festival postao je dio europske mreže MOST Music kojoj je misija osnaživanje glazbenog tržišta Balkana povezivanjem i podržavanjem umjetnika, festivala, klubova i institucija na svjetskom glazbenom tržištu.

HKD klub
Skip to content