Vijesti

Mnoštvo programa i HKD klub za novu sezonu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku

Iako je program u Hrvatskom kulturnom doma na Sušaku nakon ljetne pauze već krenuo krajem kolovoza, na konferenciji za medije danas je i službeno najavljena nova sezona 2022./2023. Predstavljeni su istaknuti scenski i izložbeni programi, a posebno je mjesto dobio novi projekt – HKD klub, jedinstveni program vjernosti u kulturi. Programe su najavili pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić, voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović i koordinatorica programa u HKD-u Jelena Tondini.

Scenski programi
Programe u mjesecima pred nama obilježava veliki broj omiljenih stand upova, repriza nove uspješnice Kolektiva Igralke Crna vuna, nastavak festivala suvremenih kazališnih praksi TranziT, za najmlađe tu je Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ s cijelim nizom dječjih predstava, koncert koji spaja virtuoza Vlatka Stefanovskog i nacionalni folklorni ansambl Sjeverne Makedonije Tanec…

Od onih u organizaciji HKD-a, najavljeni su velika uspješnica Irene Grdinić i Maria Lipovšeka Battifiace Casabianca, koja je rasprodana još od prije ljeta. Slijedi riječka premijera nove humoristične predstave Seks i glad (Doktor za one stvari) 27.9. redatelja Marija Kovača s Tarikom Filipovićem u kojoj igra doktora sexologije, profesora i playboya.

Dana 8.10. u HKD-u gostuje plesna kompanija iz Sjedinjenih američkih Država Gaspard & Dancers s Večeri plesnih koreografija, kada će riječka će publika moći uživati u virtuoznosti osmero plesača u pet različitih koreografija, od koje dvije imaju svoju svjetsku premijeru upravo na pozornici HKD-a.

Riječku premijeru 20.10 imat će i predstava Tvorničke postavke zagrebačkog kazališta Moruzgva. U pitanju je prva režija jedne od naših najnagrađivanijih glumica Ksenije Marinković.

U suradnji s Talijanskim konzulatom u Rijeci 12.11. HKD dovodi predstavu L’ultima estate ili Falcone i Borsellino 30 godina kasnije, koja kroz dramsku radnju progovara o masakru na Siciliji u ulici D’Amelio 1992. kojim se zauvijek promijenila povijest Italije.

U studenom, točnije 22.11., gostuju i Zagrebačko kazalište mladih i Beogradsko dramsko pozorište s predstavom Kamen, nastalom po dramskom tekstu Mariusa von Mayenburga, u režiji mladog redatelja Patrika Lazića, u kojoj između ostalih igraju i legendarna Mirjana Karanović i Doris Šarić Kukuljica.

Za blagdane, HKD već tradicionalno organizira svoj Božićni gala koncert, koji se u suradnji s Destilerijom Aura pomalo zakuhava, a dogovoren je već i daleki koncert za Valentinovo uz jedno popularno mlado ime hrvatske estrade.

Na proljeće i ljeto 2023. idu dva HKD-ova festivala – Porto Etno i Port of Dance. Festival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno u svoje sljedeće izdanje ide osnažen članstvom u mreži Most – The Bridge for Balkan Music, koja se između ostalog bavi razmjenom i koordinacijom među festivalima world musica. Port of Dance, festival suvremenog plesa, nakon svoja tri izdanja, suvereno ide u četvrto, uz veliku potporu europske plesne mreže Aerowaves. I sljedeće godine Port of Dance će nuditi dva načina konzumiranja predstava – klasični, u živo, i virtualni, kroz predstave snimljene u VR tehnici.

Izložbeni programi
Galerija Kortil se ne vraća nakon pauze, već samo nastavlja dalje, jer ni ovo ljeto nije zatvarala svoja vrata – nedavno je tek završila velika izložba Tisje Kljaković Braić Spomenik živom čoviku.
Od 12. do 17.9. slijedi nam izložba u sklopu History Film Festivala Čuvar kvarnerske baštine / Bernardin Modrić – Patristika Fluminensia, koja će, uz sjećanja i fotografije njegovih bliskih suradnika i kolega, predstaviti izbor filmova Bernardina Modrića o životima značajnih autora iz područja suvremene likovne umjetnosti i kulturne baštine – Branka Fučića, Nedjeljka Fabria, Janka Polića Kamova, Voje Radoičića i Siniše Majkusa.
Nakon HFF-a, slijedi izložba kustosice Branke Arh Skulptura poslije skulpture – Riječki skulptori na Goranskoj kiparskoj radionici (1979.-2022.) koja će predstaviti 19 riječkih autora, sudionika Goranske kiparske radionice Lokve koja djeluje više od 40 godina.
Dugogodišnji partner Galerije, APURi – Centar za inovativne medije, organizira novo izdanje izložbe Glowing Globe, ovoga puta s temom Ethics and Aesthetics in the Postdigital (Time) koja će se baviti pitanjima o važnosti etike, te odnosu etike i estetike u dobu digitalnih tehnologija.
Nakon četiri uspješno održane međunarodne izložbe ex librisa pod vodstvom prof. Josipa Butkovića, u svojoj obljetničkoj godini odlučili smo ponovo aktualizirati ovaj zanimljivi grafički format, pa će izložba u studenome pokazati najuspješnije ex librise s izložbi održanih do sada u Kortilu.
Za kraj izložbene godine zakazana je izložba Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić, autorica nagrađenih Nagradom Kortila na 75. godišnjoj izložbi HDLU-a Rijeka.

Novi projekti – HKD klub i Lektira u HKD-u
Velika novost ove sezone, a nadamo se i svih budućih, je HKD klub – program vjernosti (loyality program) u kulturi koji nagrađuje vjerne posjetitelje HKD-a za njihove dolaske na izvedbene i likovne programe, omogućuje popuste za pojedine programe, te informira članove o svim događanjima u HKD-u.
Svakim dolaskom na neki od programa iz pet kategorija, posjetitelj dobiva pečat na svoju člansku iskaznicu te s određenim brojem skupljenih pečata ostvaruje mogućnost da prikupljene bodove zamjeni za ulaznice. Kategorije u kojima se ostvaruju bodovi su: kazališne predstave, stand up programi, plesne predstave, lokalna nezavisna produkcija i izložbeni programi Galerije Kortil.
Više o HKD klubu, nagradama i načinu prikupljanja pečata moguće je pronaći na www.hkd-rijeka.hr/HKDklub.


Od listopada HKD kreće u još jedan novi projekt koji se provodi u suradnji s osnovnim školama PGŽ-a i udrugom Livingstone – Lektira u HKD-u. Cilj projekta je približavanje izvedbenih umjetnosti školarcima kroz prikazivanje predstava koje su dio nastavnog programa, kako bi učenicima dolazak u kazalište učinili i zanimljivim i korisnim. Naslovi koji nas očekuju u prvom polugodištu su: Igra se nastavlja, Grga Čvarak i Sunce djever i Neva Nevičica.

Volonterski program
Volonterski program uspješno nastavlja sa svojim aktivnostima. HKD-ovi volonteri u kulturi sudjeluju u organizaciji kulturnih događanja kao podrška ustanovama i izvaninstitucionalnoj sceni, pa će i ova jesen biti aktivna. Za prosinac pripremamo niz aktivnosti posvećenih volonterima kojima ćemo obilježiti Međunarodni dan volontera, a Mali HKD (Križanićeva 6A) pokreće se kao mjesto okupljanja volontera i mjesto na kojima će se održavati njihove radionice i druženja.

Vidimo se u Strossmayerovoj 1!

HKD klub
Skip to content