Vijesti

VMB Lab u Galeriji Kortil

Vijeće mladih Benčić priključuje se obilježavanju 25. godišnjice Galerije Kortil i najavljuje novi ciklus VMB Lab programa!

Udruga Vijeće mladih Benčić pripremila je 10 interaktivnih radionica za djecu na temu izložbi koje se održavaju u Kortilu, a koje će kroz godinu voditi 4 mlade umjetnice. Uz svaku radionicu održavat će se i vodstva za roditelje, a djeca će sudjelovati u vodstvima svojim radovima i izvedbom.

Polaznici će imati priliku istraživati razne tehnike, teme, umjetnike i samu Galeriju, a prva radionica koja će otvoriti sezonu pratit će aktualnu izložbu Ni stijega ni bijega kustosa Marijana Špoljara. Radionica pod vodstvom Tanje Blašković održat će se u subotu 26.3. od 15 do 19 sati i nedjelju 27.3. od 9:30 do 14 sati. Vrijeme je za roditelje koje će biti posvećeno vodstvu po izložbi za roditelje održat će se prvi dan radionice, u subotu od 18 do 19 sati.

Prijave su otvorene do četvrtka, 24. ožujka ili do popunjavanja predviđenog broja mjesta na radionici. Najkasnije do petka 25. ožujka prijavljeni će dobiti obavijest o primitku na radionicu. Molimo roditelje da u napomeni potvrde svoj dolazak na vodstvo. Polaznicima sugeriramo da sa sobom imaju bočicu za vodu i marendu te maskice.

Uz radionice, tu su i članci koji će se objavljivati na Brickzine.hr stranici, koji će pratiti rad VMB-a i Galerije. U njima će se moći pronaći razne preporuke za obilazak izložbi, pomoćni materijali ili upute za DIY rad za kod kuće.

Voditeljica radionice
Tanja Blašković, magistrica likovne pedagogije, svestrana umjetnica, ilustratorica i dizajnerica, jedna od urednica fanzina Superkul i prvog muzejskog fanzina Beni. Sudjelovala je u nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu,a u zadnjih je nekoliko godina bila dio nekoliko projekata od kojih valja izdvojiti uređenje pješačke staze na Risnjaku, oslikavanje klupica na riječkom kampusu te oslikavanje Kružne ulice u Rijeci. Njezin umjetnički rad specifičan je po korištenju plastičnih vrećica kao materijala kojim slika, a isti materijal primjenjuje u svom brandu Imagine Plastic pretvarajući ga u modne dodatke. Osim toga vodi i organizira razne radionice za djecu i odrasle te stoji iza branda Cutie pie u kojem tradicionalne tehnike poput tapiserije i veza koristi u stvaranju suvremenih umjetničkih djela.

O programu
VMB Lab program je kroz koji se stvaraju prilike za upoznavanje djece s različitim oblicima umjetnosti, uključivanje u rad kulturnih institucija, ali i podizanje svijesti djece o povijesti njihovoga grada, jačanje njihovog osjećaja pripadnosti, brige za prošlost, te pružanje osnove za razmišljanje o budućnosti grada. Kroz ovogodišnju temu cilj je proširiti publiku Galerije gradeći dublji i trajni odnos između djece, umjetnosti i prostora kroz interaktivne radionice.
Publika mlađe dobi izrazito je važna ciljana skupina iz više razloga. Prvi je taj da odgajanje i privlačenje publike od te dobi odgaja buduće odrasle redovne posjetitelje muzeja i galerija koji već od tada grade temelj znanja kako bi kasnije mogli promišljati i kritički razmišljati o umjetnosti. Drugi razlog je da djeca uče u zajednici, tj. da prilikom dolaska u galeriju uz sebe imaju mame, tate, sestre, braću, djedove i/ili bake koji se uz njih puno lakše zainteresiraju i privuku na programe. Treći razlog je trend promjene muzejskih i galerijski prostora u prostore zajednice, a koja se najviše vidi upravo u odnosu s djecom. Djeca su publika koja nije samostalna i ovisi o volji roditelja/skrbnika hoće li posjetiti izložbu, a kad ju i posjete, često interpretacija izložbe (popratni tekstovi, deplijan i sl.) nisu njima prilagođeni. Zato je bitno stalno osmišljavati i provoditi edukativne programe za tu dobnu skupinu.

Projekt je rezultat prethodnih suradnji s Galerijom Kortil, ali i novih događaja koji su VMB otvorile priliku za razvoj projekta. Do sada je Udruga surađivala s Galerijom Kortil povremeno u sklopu događanja kao što su Art Bazzar i projekt Kortil uživo. Od listopada 2021. godine Udruga RUKE koristi prostor kojim upravlja Hrvatski kulturni dom na Sušaku, a čiji je dio i Galerija Kortil. Uz navedeno, 2022. godine Galerija obilježava 25 godina rada što nam je dodatno otvorilo teme i prostor za projekt u domeni razvoja publike.

Nositelj projekta: Udruga za razvoj umjetnosti, kulture i edukacije
Partner: Galerija Kortil, HKD na Sušaku
Projekt medijski podržava: Gradska knjižnica Rijeka – Brickzine.hr
Projekt financijski podržavaju: Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija

HKD klub
Skip to content