Vijesti

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta uz okrugli stol i predstavu Eichmann u Jeruzalemu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, HKD na Sušaku, uz potporu Grada Rijeke i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, 27.2. u 19 sati na svojoj pozornici prikazuje predstavu Eichmann u Jeruzalemu te 28.2. u 13 sati u Gradskoj vijećnici organizira okrugli stol Nema malih fašizama.

Predstavu Eichmann u Jeruzalemu Zagrebačkog kazališta mladih (ZeKaEm), u režiji Jerneja Lorencija mnogi su kritičari proglasili najvažnijim kulturnim događajem u zemlji u 2019. godini. U predstavi glume sve redom istaknuti glumci ZKM-a: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić i Mia Melcher.

Ta emotivno snažna dokumentaristička predstava nadahnuta je istoimenim tekstom Hanne Arendt i bavi se pojmovima zla i odgovornosti te nacizmom i holokaustom kao njihovim najstrašnijim manifestacijama, a premijerno je izvedena u ožujku 2019. u trenutku jačanja ne samo desnice u Europi nego i istodobna revizionističkog odnosa prema hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu.

Njezin je sadržaj u mnogočemu dopuna nastavi iz povijesti, hrvatskog jezika, filozofije, psihologije, ali je komplementaran i ukupnom obrazovnom procesu koji se temelji na poticanju kritičkog razmišljanja i problemskog rješavanja kod djece i mladih.

Potvrđuje to i preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su tu predstavu prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te poticanje na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive.

Ulaznice po cijeni od 80 kn moguće je kupiti sat vremena prije početka događanja na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih 5 kn za obradu transakcije.

Sudionici Okruglog stola koji će se održati u Gradskoj vijećnici na adresi Korzo 16 bit će Oleg Mandić, prof.dr.sc. Ivo Goldstein, prof. Rina Brumini i glumac u predstavi Dado Ćosić, a moderator prof.dr.sc. Nikola Petković.

Ulazak u Gradsku vijećnicu bit će omogućen isključivo uz prethodno potvrđen dolazak putem e-maila protokol@rijeka.hr i uz predočenje valjane COVID potvrde. Dolazak je moguće potvrditi najkasnije do 27. siječnja. Okrugli stol moći će se pratiti i online, na YouTube kanalu Grada Rijeke na sljedećoj poveznici.

HKD klub
Skip to content