Vijesti

HKD-ove online pustolovine i nagrade građanima volonterima dobili svoje mjesto u muzeju

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja predstavljena je izložba „Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke“, nastala na temelju prijedloga i odabira građana. U sklopu ove izložbe može se pogledati i 5 izložaka Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i Galerije Kortil, pod zajedničkom temom – online i nagrade volonterskom programu HKD-a.

Pojavom Covida-19 i naglim otkazivanjem programa na proljeće 2020. godine, HKD na Sušaku koji je do tada svoja događanja bazirao isključivo u svom prostoru, našao se pred odlukom – čekati bolje dane za nastavak programa ili uskočiti u online svijet. I otišli smo online!

Program s kojim se HKD predstavio pozivu Građanskog muzejskog vijeća i s kojim je postao dio Civilne muzejske zbirke je: Spring Forward Festival – The Show Must Go Online (festival suvremenog plesa), Porto Etno video kuharica (festival etno glazbe i gastronomije), Online program galerije Kortil (video vodstva izložbama), VR predstave (snimljene u tehnologiji virtualne stvarnosti) i projekt Kortil uživo – Kako čitati kvart  (QR kodovi na klupama na Šetalištu Andrije Kačića Miošića).

Spring Forward Festival – The Show Must Go Online

Nakon početnog razočaranja zbog odgađanja Spring Forwarda, festivala suvremenog plesa koji se trebao u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture održati u Rijeci i Opatiji u travnju 2020., uz puno zajedništva i truda te malo hrabrosti zbog potpuno novog formata, festival se održao u planiranom terminu – online.

Spring Forward je pratilo preko 1.300 gledatelja iz 63 zemalja svijeta: 3 dana na Zoomu uz 22 predstave, javljanja iz Rijeke i Opatije, razgovore s autorima, plesne tutoriale, druženja u online foyeru i završno druženje uz ples s Dubioza kolektivom.

Porto Etno video kuharica

Porto Etno festival od svojih početaka spaja etno glazbu i gastronomiju zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i županiji, a kuhanje i degustacija specijaliteta svake su godine bili jedan od najposjećenijih programa festivala.

Te 2020. nismo smjeli kuhati uživo, pa smo kuhali pred kamerama – recepti nas vode na put u 12 gastro destinacija, a vodiči su predstavnici manjina Rijeke i županije. Okusima putujemo u Trinidad i Tobago, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Italiju, Indiju, Jordan, Makedoniju, Rusiju, Slovačku, Češku…

Virtualna vodstva izložbama

Proljetno Covid-zatvaranje 2020. nas je u našoj Galeriji Kortil snašlo usred izložbe Vertigo, pa smo, sa željom da izložbu ipak učinimo dostupnom onima koji je nisu stigli posjetiti, sami stali ispred i iza kamere (točnije, mobitela) i snimili prvo drhtavo virtualno vodstvo. Od tada smo ih snimili još dosta, naučili ponešto, pa smo na kraju snimanje i montažu ipak prepustili profesionalcima.

Od tada objavljujemo sve svoje izložbe, jer pandemija ili ne – uvijek postoji arhiva koju će netko tko nije uspio doći moći pogledati na webu Galerije.

VR predstave

HKD i partneri iz plesne mreže Aerowaves razvili su program predstava snimljenih u tehnici virtualne stvarnosti (VR). Springback Ringside projekt je koji u VR tehnici snima i u opuštenom intimnijem okruženju prikazuje tako snimljene predstave grupama gledatelja putem VR naočala. Na taj način svaki gledatelj uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i predstavu može doživjeti u potpunosti, sjedeći skoro na dohvat izvođača.

HKD je bio prva institucija u Hrvatskoj, a moguće i u Europi, koja je prikazala dvije predstave snimljene u ovoj tehnici, a od 2022. godine preuzima i ulogu centra za koordinaciju prikazivanja Springback Ringside VR predstava za Europu.

Kortil uživo – Kako čitati kvart

Program Kortil uživo provodi se u kvartu koji obuhvaća zonu oko Rječine te dijelu Sušaka u okruženju Hrvatskog kulturnog doma, a svojim tematskim cjelinama polazi od bogate i slojevite povijesno-kulturno-političke simbolike ove urbane zone, kao i osobnih iskustava i sjećanja njegovih sugrađana.

Nažalost, nismo uspjeli u namjeri da šetnje susjedstvom organiziramo s učenicima okolnih škola. No, napravili smo nešto još zanimljivije. I zato protegnite noge Šetalištem A. K. Miošića, skenirajte QR kodove na ušminkanim klupicama i pogledajte virtualne šetnje kroz prostor i vrijeme.

HKD-ov volonterski program na izložbi sudjeluje sa svojim osvojenim nagradama koje su priznanje svim angažiranim građanima-volonterima koji su gradu i projektu Europske prijestolnice kulture u 2020. godini poklonili više od 5.000 sati svog slobodnog vremena. HKD-u je za kvalitetno provođenje volonterskog programa dodijeljena nagrada „Organizator volontiranja 2020.“ Udruge za razvoj civilnog društva SMART – Volonterskog centra Rijeka, a voditeljica volonterskog programa HKD-a, Asja Brusić, nagrađena je Državnom nagradom za volontiranje u kategoriji „Koordinatorica volontera 2020.“

Volonterski program u okviru HKD-a na Sušaku postao je vrijednim nasljeđem projekta EPK. Time je otvoren prostor za kontinuirani razvoj programa volontiranja na kulturnim događanjima, jedinstvenog u Hrvatskoj, baš poput Civilne muzejske zbirke Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka čijim su dijelom postale ove dvije vrijedne nagrade.

Izložba se može pogledati sve do 20. veljače u radno vrijeme muzeja – ponedjeljkom od 9 do 16 sati, od utorka do subote od 9 do 20 sati te nedjeljom od 9 do 13 sati.

HKD klub
Skip to content