Vijesti

Nagrade građanima volonterima i HKD online program ulaze u Civilnu muzejsku zbirku

U sklopu međunarodne manifestacije „Dani europske baštine 2021“ u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održan je program „Muzeji kakve trebamo“ gdje su predstavljeni rezultati Drugog javnog poziva za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku. Od pet glasovima građana odabranih prijedloga, dva su HKD-ova – nagrade građanima volonterima i HKD online program!

Prvi prijedlog obuhvaća izlaganje nagrade HKD-u za Organizatora volontiranja i Državnu nagradu za koordinatoricu volontera u 2020., kao priznanje svim uključenima koji su gradu i projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture poklonili preko 5.000 sati svog slobodnog vremena. Godina 2020. donijela je velike izazove, a volonteri, njih stotine koji su volontirali za projekt Rijeka 2020, dali su neizmjeran doprinos realizaciji kulturnih programa u okvirima „novog normalnog“.

Drugi HKD-ov prijedlog predstavlja njegov online program nastao kao reakcija na pojavu Covida-19 i otkazivanje programa na proljeće 2020. godine. HKD se tada našao pred odlukom – čekati bolje dane za nastavak programa ili uskočiti u online svijet. Odluka je pala, a kao rezultat predstavljamo naše online pustolovine: Spring Forward Festival – The Show Must Go Online, Porto Etno video kuharicu, virtualna vodstva izložbama u Galeriji Kortil, predstave snimljene u tehnologiji virtualne stvarnosti – VR i projekt Kortil uživo – Kako čitati kvart.

Osim HKD-ovih, odabrani su i Reportaža o herojima koronapandemije ekipe s Kanala Ri Roberte Dešković i Sandi Bujan Cvečić, bočice cjepiva (prazne) koje obrađuju temu cjepiva protiv Covid virusa te Hitna medicinska pomoć 1960-ih koja nas vodi unazad kad su zdravstveni djelatnici radili u drukčijim uvjetima koje danas ne možemo ni zamisliti.

Civilna zbirka bit će postavljena početkom 2022. godine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Nakon predstavljanja odabranih prijedloga Civilne muzejske zbirke, održan je okrugli stol „Promjena muzejske paradigme – zajednica u centru“ na kojem su sudjelovali Tamara Mataija i Marko Badurina iz PPMHP, Emil Mandarić iz Udruge slijepih Primorsko-goranske županije, Asja Brusić iz HKD-a na Sušaku, Sandi Bujan Cvečić iz Kanal Ri, a okrugli stol je moderirao Dorian Celcer iz Primorsko-goranske županije.

HKD klub
Skip to content