Vijesti

Kortil 1997.-2022.

Galerija Kortil 2022. godine obilježava 25 godina svog djelovanja. U vrijeme dok je bio izložbeni prostor kojim je upravljao Odjel gradske uprave za kulturu, kao i danas kad je dio ustanove Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Kortil je programski uvijek (bio) orijentiran prema suvremenoj likovnoj umjetnosti, a (su)organizacijom izložbi podržavao je i poticao razne stilske izričaje. U svojem dugogodišnjem djelovanju Kortil je surađivao sa srodnim muzejskim i galerijskim institucijama u zemlji i inozemstvu, posebnu je pažnju posvetio partnerstvu sa sveučilištem, razvijao je suradnju s umjetničkim organizacijama i udrugama, te umjetnicima i kustosima pojedinačno. Sve je to rezultiralo brojnim projektima, kustoskim konceptima i izložbama koje smo zajedno postavljali za riječku publiku. U četvrt stoljeća, u galeriji je otvoreno preko 350 izložbi, a taj broj nastavlja rasti. Radom sa publikom i zajednicom u okruženju i dalje potičemo dodatne aktivnosti važne za promociju i razumijevanje suvremen umjetnosti.

Stoga smo 25. obljetnicu Kortila odlučili obilježiti programima kroz cijelu 2022. godinu. Podsjetit ćemo se zajedno s riječkom publikom najboljih izdanja, autora i projekata proizišlih iz suradnje sa Sveučilištem u Rijeci, HDLU-om Rijeka, umjetničkom organizacijom Kopart, MFMS-om, HFF-om, te drugim organizatorima s kojima je suradnja rezultirala međunarodnim izložbama kao i onima prepoznatim na nacionalnoj razini.

Iz navedenih razloga, ove godine iznimno ne objavljujemo poziv za izlaganje u galeriji Kortil za 2022. godinu, no s tom ćemo praksom nastaviti dalje od sljedeće godine. Zahvaljujemo na razumijevanju umjetnicima i autorima koji su planirali aplicirati svoj program, no vjerujemo da će biti u mogućnosti priključiti se proslavi i kroz programe kojima želimo obilježiti četvrt stoljeća aktivnog djelovanja i prisutnosti na izložbenoj likovnoj sceni.

HKD klub
Skip to content